Басилашвили спаси 5 мачбола и продължава напред в Каляри, Фриц с двусетов успех

от в 21:45 на 07.04.2021
Петър Томов

Четвъртият поставен в схемата Николоз Басилашвили стартира участието си на Сардиния Оупън с измъчен трисетов успех над 128-ия в света Йозеф Ковалик. Шампионът от Доха се наложи с 4:6 6:4 7:5, но имаше сериозни затруднения с началния си удар, допускайки 5 двойни грешки и не успя да реализира нито един ас в трите часа, които прекара на корта. 

Мачът беше пренаситен с възможности за пробив като станахме свидетели на общо 17 брейка! Първият сет отиде на сметката на Ковалик, който достигна до брейкбол във всички без един сервис геймове на грузинеца. Басилашвили заигра по-добре и успя набързо да поведе с 4:1 във втората част, но допусна изравняване. Последва светкавичен рибрейк, след който грузинецът изигра най-силния си сервис гейм в срещата, за да изравни сетовете.

Решителната трета част започна по мечтан начин за Ковалик. Словакът реализира пробив във втория гейм, а със стабилен начален удар в третия вече водеше с 3:0. Последва серия от три брейка, след които равенството в частта бе възстановено. Така се стигна до десетия гейм, в който Ковалик достигна до 5 мачбола на сервис на Басилашвили. Грузинецът показа нерви от стомана, за да отрази всяка една от тези възможности за приключване на срещата и успя да си спечели подаването, за да изравни за 5:5. Този гейм беше удар по психиката на Ковалик, след който той изигра неубедителен гейм на свой сервис, а Николоз само това и очакваше. Грузинецът реализира единствената възможност за пробив, която се откри пред него в единадесетия гейм, а със сервис гейм на нула сложи точка на спора, за да се класира за четвъртфиналната фаза, където негов опонент ще бъде петия поставен Ян-Ленард Щруф.

В друга среща от втория кръг в Каляри, поставеният под №2 в схемата Тейлър Фриц записа рутинна победа над друг словак - Андрей Мартин. Американецът се наложи с 6:2 7:6(4) ,за да си осигури среща с Аляж Бедене на четвъртфиналите на надпреварата. 

Мартин започна по-добре срещата и реализира пробив в третия гейм, за да поведе с 2:1. Това бяха единствените геймове, които той записа на сметката си през частта, защото последва серия от 5 поредни гейма за Фриц, с които първият сет отиде на неговата сметка. 

Словакът отново започна по-добре сета и на два пъти сервираше за спечелването му, но психиката на 106-ия в света беше лабилна в тези ситуации, което позволи на Фриц да изпрати частта в тайбрек. В него американецът поведе набързо с 5-1, с два минипробива аванс, и до края не допусна никакви изненади, за да го затвори на 4 и да започне сезона си на клей с победа. 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Басилашвили спаси 5 мачбола и продължава напред в Каляри, Фриц с двусетов успех Петър Томов
Теми:  
каляри | николоз басилашвили | Сардиния оупън | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook