Иванишевич: Джокович е луд; 97% от играчите щяха да се откажат с неговата травма

от в 16:55 на 29.01.2023
Калоян Соколов

Новак Джокович без съмнение е един от най-великите атлети в историята на индивидуалните спортове, но няма човек, който да може да се справи изцяло сам с всички трудности и Горан Иванишевич е с огромни заслуги за спортното дълголетите на сърбина и непрестанно развиващата му се игра.

Иванишевич и Джокович често имат сериозни спорове по време на турнирите, но всичко остава на корта и тяхната силна връзка е една от причините за непрестанните успехи на Джокера. Днес Ноле завоюва своята 22-ра титла от Големия Шлем, а изглежда даже неговият треньор е останал поразен от случилото се в Мелбърн, съдейки по последната му пресконференция.

За значeнието на десетата титла в Мелбърн:

- Това е най-специалната титла на Джокович в Австралия. Не само заради случилото се миналата година, а и заради много тежките последни няколко седмици. Мислех, че съм видял всичко, когато той спечели титлата през 2021-ва, въпреки че имаше разкъсване на коремен мускул. Случилото се е невероятно. Новак играеше по-добре с всеки един изминал ден на турнира, което е повече от впечатляващо. 

За сериозността на травмата в коляното:

- Истината е, че 97 процента от играчите биха се отказали от турнира, ако имаха същите резултати от ядрено-магнитния резонанс. Новак обаче е от друга планета и неговият мозък работи различно. Заедно сме от четири години насам и не спира да ме изненадва. Той даде всичко от себе си, преминавайки през 77 различни терапии на ден. Въобще не съм очаквал всичко това. В шок съм. Бях напълно спокоен в първите кръгове, но срещу Димитров нещата излязоха извън контрол и се уплаших. В крайна сметка той успя да спечели този мач и оттам насетне нямаше проблеми да се поздрави с трофея.

За това дали Новак е имал проблем да контролира емоциите си:

- Няма как да избягаш от това. Днес нещата бяха под контрол, но си спомнете двубоя с Томи Пол. Новак водеше с 5:1 гейма, но позволи съперникът му да изравни резултата. Това обикновено не се случва в мачовете на Джокович. Той обаче все пак намери начин да се абстрахира от всички необичайни обстоятелства около себе си и постигна нещо велико.

За това дали е научил нещо за Новак:

- Научавам непрекъснато нови неща за него. Този тип става все по-откачен и отключва нови нива на лудост. Казвам го с най-добри чувства. Новак е невероятен човек и вероятно тепърва ще бъда все по-шокиран от способностите му. Съперничество му с Надал вече наподобява хандбален мач, след като имаме равенство от 22:22 и тепърва ще става интересно.

За това защо Новак непрекъснато му се извинява и наистина ли е толкова трудно да се работи с него:

- Мога да говоря поне 10 дни на тази тема. Аз също бях малко луд в дните си като тенисист. Разбирам как се чувства и емоциите, през които преминава. Нямам проблеми да ми говори, каквото пожелае, ако впоследствие спечели. В случай че загуби, то тогава ще имаме сериозен проблем. Напрежението да си треньор на такъв тенисист, е сравнимо с това да си мениджър на Реал Мадрид. Можеш да загубиш само 1-2 мача и вече си уволнен. Хубаво е да достигнеш финал в Големия шлем, но за нас е важно да го спечелим, защото всичко останало се счита за провал.

За това колко впечатляващ е бил форхендът на Джокович на турнира:

- Работихме много върху този му удар в предсезонната подготовка. Новак започна да изпълнява невероятни форхенди още на финалния Мастърс в Торино, но тук получи контузия и трябваше да бъде по-агресивен от обикновено. Това бяха най-добрите две седмици на неговия форхенд в кариерата му. 

За това колко още време би могъл Джокович да бъде на най-високото си ниво:

- Поне още 2-3 години, имайки предвид колко добре се грижи за тялото си. Младите момчета вече са тук, но Новак и Рафа не са казали последната си дума. Досега бяхме в задния двор на Ноле, а сега предстои да стъпим в задния двор на Надал. За мен Рафа винаги е фаворит на Ролан Гарос и младите ще трябва да почакат още малко, докато дойде тяхното време. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Иванишевич: Джокович е луд; 97% от играчите щяха да се откажат с неговата травма Калоян Соколов
Теми:  
аtp | Аустрелиън Оупън 2023 | горан иванишевич | интервюта | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook