Белгия откри групата на България с победа срещу Молдова

от в 09:53 на 03.01.2020
Петър Колев
Белгия е първият победител от Група C, в който се намира и българският тим, на изцяло новия турнир ATP Cup. Това стана ясно след безапелационна победа с 3:0 мача срещу отбора на Молдова. След победи на сингъл на Стив Дарси и Давид Гофен, молдовското дуо на Раду Албот и Александър Козбинов не успя да се реваншира за загубите си на сингъл и преклони глава пред белгийската двойка на Сандър Джайл и Джоран Влийгън.

Резултат с изображение за belgium moldova atp cup 2020

Началото на сблъсъка между Белгия и Молдова започна с поименно представяне на всеки един от играчите на Централния корт в Сидни на фона на големи опънати знамена, опънати от подавачите на топки. След събирането на всички тенисисти, публиката трябваше да запази мълчание, за да чуе националните химни на двете страни. Началото на дългоочаквания турнир ATP Cup обаче стартира с гаф, тъй като организаторите сбъркаха химна на Молдова с този на Румъния.

След представянето на играчите, за първия мач между двете страни, от двете страни на мрежата застанаха опитният 35-годишен белгиец Стив Дарси и 24-годнишният Александър Козбинов от Молдова, който играеше своя първи мач на ниво ATP. След нервно начало и от двамата тенисисти, играчите достигнаха до резултат 4:4 след цели 6 разменени пробива. Последва спечелване на подаването от страна на опитния Дарси и нов пробив в сервис-гейма на Казбинов в 10-ия гейм за крайното 6:4 в първия сет.

https://twitter.com/TennisTV/status/1212894866763468800?s=20

След изоставане от 1:4 във втория сет намиращият се под №818 в световната ранглиста молдовец отпусна ръката и не само, че успя да върне пробива, но успя да достигне и до тайбрек. И тук отново след повеждане с 4:0 в полза на опитния белгиец, 24-годишният Козбинов успя да спечели 7 последователни точки, за да вземе втория сет - 7:6(4).

Свързано изображение

Третият сет започна с по един разменен пробив на двамата тенисисти до 2:2, последвани от ново пропукване на молдовеца на свой сервис и нов пробив за опитния Дарси за 4:2. Когато сервира за мача 35-годиншният белгиец не съумя да вземе нито една точка и беше пробит от младия Козбинов.

За съжаление, силите на молдовецът стигнаха дотук и след получаване на крампи той отново допусна да бъде пробит за 6:5. При втория опит на Дарси да затвори мача си срещу своя опонент белгиецът се наложи да спасява три точки за връщане и на този пробив, но в крайна сметка успя да затвори мача и да донесе първа победа на отбора на Белгия - 6:4 6:7(4) 7:5. Така 35-годишният ветеран от Белгия, който ще обяви край на своята професионална кариера след края на Australian Open, не допусна изненада от световния №818 Козбинов.

Резултат с изображение за darcis atp cup 2020

Вторият мач, играл се на Ken Rosewall Arena, противопостави първите ракети на двете страни в лицето на световния №11 Давид Гофен и намиращият се под №46 в световната ранглиста Раду Албот. След ранен пробив за 3:2 в първия сет, първата ракета на Белгия спаси общо 4 точки за връщане на пробива до края на сета, но съумя да да спаси всички от тях и да затвори откриващата част с 6:4.

Резултат с изображение за goffin atp cup 2020

Вторият сет не предостави интрига в мача и след 3 пробива на Гофен в сервис-геймовете на Албот, белгиецът донесе втора победа на своя отбор - 6:4 6:1. По този начин Белгия повежда на Молдова на 2:0 и става сигурно, че страната, водена от капитана си Стив Дарси, печели първия си сблъсък на тазгодишния ATP Cup. Интересно за мача между Гофен и Албот беше използването на нововъведената система VAR за проверка на това дали белгиецът е направил "foot fault".

https://twitter.com/josemorgado/status/1212940678495428608?s=20

Крайният резултат от 3:0 в полза на Белгия беше сформиран след изиграния мач на двойки, в който белгийската двойка Джайл и Влийгън успя да се наложи над Албот и Козбинов след спасен мачпойнт в тайбрека на третия сет - 6:7(5) 7:6(4) [11:9].

Във вечерната сесия на Ken Rosewall Arena един срещу друг ще се изправят отборите на България и Великобритания, като представителите на нашата страна ще бъдат Димитър Кузманов, Григор Димитров и двойката между Адриан Андреев и Александър Лазаров.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Белгия откри групата на България с победа срещу Молдова Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook