Бенето: Laver Cup няма спортна стойност; всичко е въпрос на интереси и дебели чекове

от в 20:09 на 24.09.2024
Калоян Соколов

Laver Cup може да има само 7-годишна история, но вече се превърна в едно от най-зрелищните събития в света на тениса. Този уикенд беше категорично най-успешния от създаването на отборното състезание, след като общо 6-хиляди фенове от 82 различни държави посетиха надпреварата, а голяма част от играчите изглеждаха сякаш никога не са се забавлявали така на тенис корт, което допринесе за една неповторима атмосфера в Берлин.

Изглежда обаче турнирът има и своите недоброжелатели, сред които се оказа Жулиен Бенето. Бившият номер 25 съзира сериозен фалш и задкулисни интереси в новото звездно тенис състезание и е на мнението, че Laver Cup е с нулева спортна стойност.

"Няма никаква емоция в цялото това събитие. Когато спечелиш ATP 250 титла - тогава говорим за истински спортни ценности. В Laver Cup подобни не съществуват, защото играчите биват избирани не на база техните постижения, а на интересите и предпочитанията на Роджър Федерер и неговия мениджър - Тони Годсик. В голфа съществува т. нар "Ryder Cup", но там има истинска спортна стойност, защото половината играчи биват избирани по ранглиста, а другата половина от капитаните на отборите.

Нима мислите, че тук нещо е зависело от Борг и Макенроу? Всичко се определя от мениджърските агенции, които представляват въпросните играчи и други вторични интереси, които да докарат възможно най-много пари на организаторите. 

Нима искате да ми кажете, че извън Европа няма по-добри тенисисти от Алехандро Табийо? Хайде, стига! Франсис Тиафо и Тейлър Фриц не играха на Купа "Дейвис" в Китай, но участваха в Laver Cup, защото получиха дебели чекове. Играчите участват единствено и само заради пари на това събитие" - категоричен е 10-кратният финалист в ATP Тура, който така и не спечели нито една титла в своята професионална кариера.

Данните показват, че през тази година победителите от европейския отбор са били възнаградени с по 250 хиляди щатски долара на човек, докато техните подгласници са се задоволили с точно 2 пъти по-ниска сума - 125 хиляди.

Източник: Tennis 365

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Бенето: Laver Cup няма спортна стойност; всичко е въпрос на интереси и дебели чекове Калоян Соколов
Теми:  
atp | laver cup | жулиен бенето | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook