Шоуто е налице: Беретини пребори финалист от София и оформи зрелище със Синер на Уимбълдън

от в 17:30 на 01.07.2024
Георги Димитров

Финалистът от Уимбълдън през 2021-ва Матео Беретини започна с победа участието си на турнира тази година. Италианецът, който дълго време бе измъчван от контузии се наложи над представителя на Унгария Мартон Фучович с 3-1 сета за близо 3 часа игра - 7-6(3) 6-2 3-6 6-1. Намиращият се на 59-то място в световната ранглиста Беретини започва да намира своята най-добра форма, а имайки предвид, че тревата е сред любимите му настилки, то определено италианеца може да създаде големи проблеми на топ поставените.

 Беретини  започна по-добре мача и имаше 4 брейкбола, но пропиля всеки един от тези шансове. Бившият финалист от Sofia Open се окопити и бързо намери своя ритъм, като двамата играчи взимаха лесно подаванията си до 5:5. Тогава пред Фучович се откри скрит сетбол, но той дори не получи шанс да влезе в разиграване, след като италианецът наниза ас.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, който стартира с по една непредизвикана грешка от двамата тенисисти, които си размениха по един мини пробив. Последваха по няколко добри начални удара от двамата преди Фучович да сбърка наглед лесна топка на мрежата и да даде предимство на съперника за 4-3. След нови два хубави сервиса и още една непредизвикана грешка от ракетата на унгареца, Матео Беретини спечели тайбрека със 7-3.

Проблемите за унгареца се задълбочиха още повече с началото на втория сет, след като на собственото си подаване загуби три поредни точки и даде страхотен шанс на Беретини, който обаче загуби концентрация и пропиля и трите точки за пробив, които имаше. Бившият финалист обаче продължи да няма абсолютно никакви затруднения на собствен сервис и спечели лесно своето подаване, а веднага след това получи нов шанс да пробие съперника си, благодарение на хубавите си ретури, като този път не пропиля единствената възможност, която си създаде, а впоследствие удвои аванса си и скоро водеше с 2:0 в сетовете.

Заемащият 59-та позиция в ранглистата италианец изглеждаше амбициран да приключи мача в последователни сетове, само че Мартон Фучович не беше казал последната си дума. След като обърна гейма си от 15-30 и поведе с 2:1, Фучович успя да пробие за първи път в мача и се откъсна напред в резултата при 3:1. Беретини напълно загуби концентрация и му се наложи да обръща следващите си два гейма съответно от 0-40 и 0-30. Той се справи с тези две нелеки задачи, но по никакъв начин не успя да затрудни подаването на съперника и третия сет приключи при резултат 6-3 в полза на Фучович. 

Последва дълъг медицински таймаут за Беретини, като определено в лагера му имаше и притеснения за физическото му състояние. Проблемите му можеха да се задълбочат още повече, след като Фучович стигна до възможност за пробив още в първия гейм от четвъртия сет. Отново сервиса спаси италианеца и той поведе в резултата. Измъкването му вдъхна още повече кураж и той започна да играе все по-агресивно на ретур, а пробива не закъсня и Беретини поведе с 3-1.

Това бе достатъчно да пречупи съпротивата на унгареца и много скоро резултата вече беше 5-1, като италианецът излезе да сервира за спечелване на двубоя. Макар и Фучович да достигна до 3 възможности за връщане на единия пробив, най-добрияр приятел на бившия номер 6 през целия мач, а именно неговия начален удар му помогна да затвори категорично 4-тия сет с резултат 6-1.

По този начин Матео Беретини даде предпоставка за един страхотен сблъсък още във втори кръг със сънародника си и световен номер едно Яник Синер.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Шоуто е налице: Беретини пребори финалист от София и оформи зрелище със Синер на Уимбълдън Георги Димитров
Теми:  
atp | матео беретини | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook