Мачът на турнира: Синер пречупи Беретини в първокласна италианска афера с 3 тайбрека!

от в 00:30 на 04.07.2024
Калоян Соколов

Яник Синер и Матео Беретини беше най-дългоочакваната среща за деня, а двамата италианци не разочароваха и ни дариха със страхотно шоу, след което можем да възкликнем "Mamma Mia!" Опитният Беретини демонстрира, че е един от най-добрите тенисисти на трева в света, когато се намира в оптимална физическа форма и изглеждаше, че е напът да вкара срещата в пети сет, след като изоставаше с 0:2 части. Синер обаче показа, че напълно заслужено от вече месец насам оглавява световната ранглиста и още от втория кръг даде сериозна заявка за титлата, триумфирайки в същинска 4-сетова епика - 7:6(3) 7:6(4) 2:6 7:6(4) за 3 часа и 46 минути игрово време, а в третия кръг младата звезда на световния тенис ще премери сили със сърбина Миомир Кецманович.

Откриващият сет напълно сбъдна предварителните очаквания за здрава битка. Бившият финалист вкарваше над 80 процента от първите си подавания в игра и за световния номер едно беше много трудно да влезе в разиграване. По-опитният играч печелеше скоропостижно точките на собствен начален удар с бързи комбинации, но Синер отговаряше с абсолютно същото, като гледахме изключително динамичен и атакуващ тенис.

Топ поставеният определено стоеше по-добре в дългите разигравания, както се и очакваше, но Беретини успешно съумяваше да бяга от бекхенд ъгъла си и натискаше с любимия си форхенд. В крайна сметка сервиращите не допуснаха изненади до последно и се стигна до тайбрек, в който някогашният номер 6 пръв осъществи мини брейк, но оттам насетне гледахме шоуто на Синер и фаворитът взе 7 от следващите 9 разигравания, за да поведе в отделните части.

Непоставеният състезател изглеждаше притиснат до стената в началото на втория сет, само че отрази два поредни точки за пробив и след това самият той реализира дебютния брейк в двубоя. Радостта на Беретини обаче беше мимолетна, тъй като шампионът от Аустрелиън Оупън влез в безпогрешен режим и разхождаше своя опонент с лекота по корта, което му позволи да изравни за 4:4.

Наред бяха спокойни минути за сервиращите и това доведе до още един тайбрек, в който 22-годишният играч дръпна бързо с 3:0, а бившият финалист нямаше сили за нещо друго освен да върне един от двата мини пробива, като така южнотиролецът се приближи на само един сет от крайния триумф.

Матео отново демонстрира, че е замесен от шампионско тесто и неговият начален удар ставаше все по-смъртоносен. По-нискоранкираният тенисист летеше по корта и атакуваше мрежата при всяка една възможност, което му помогна да се откъсне напред с 2:0 за старт на третата част. Беретини не спря дотук и виждахме как мощните му форхенди се стоварваха безмилостно в полето на световния номер едно, който нямаше отговор и инкасира още един пробив, а всичко това доведе до скоропостижна развръзка в сета за по-опитния от двамата италианци.

Някогашният номер 6 не отхлаби примката около своя съперник нито за миг и продължи да ниже уинър след уинър в дебютните минути на четвъртата част. Синер се опитваше методично да взема предимството в разиграванията, но Беретини обръщаше всичко в своя полза само с един удар и заслужено проби за аванс от 2:1. Този път обаче топ поставеният отвърна със серия от дълбоки ретури, които вкараха 28-годишния тенисист в защитна позиция и паритетът беше възстановен за 2:2.

Играта вървеше гейм за гейм до 6:5 в полза на водача в световната ранглиста, когато той съумя да достигне до мачбол, само че Беретини беше подготвил поредната бомба от сервис и така се стигна до трети тайбрек в срещата. Там Матео веднага реализира мини брейк, ала влезе в спирала от леки неточности и смяната на полетата дойде при 4:2 точки в полза на топ поставения, който малко след това доведе мача до успешна за себе си развръзка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Мачът на турнира: Синер пречупи Беретини в първокласна италианска афера с 3 тайбрека! Калоян Соколов
Теми:  
atp | матео беретини | Обзори | уимбълдън | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook