Без българка на РГ: Борбена Томова остана на крачка от сигурно място в основната схема

от в 16:42 на 20.05.2022
Мирела Николова

Първата ни ракета при дамите Виктория Томова демонстрира страхотен тенис в квалификациите на тазгодишното Открито първенство на Франция и бе на крачка от това да намери място в основната схема в Париж, но днес бе спряна от Олга Данилович в третия квалификационен кръг. Най-добрата ни тенисистка показа борбеност и успя да вкара двубоя в трети решителен сет, който обаче завърши с дълъг тайбрек в полза на сръбската представителка, оформила крайното 6:2 1:6 7:6(3). Така за Вики остава единствено надеждата, че ще успее да влезе в същинската част на турнира като "щастлива губеща".

Срещата стартира ударно за сръбкинята, която спечели 8 от първите 9 точки, за да реализира пробив още в първия възможен момент. Тя продължи да бъде по-инициативната от двете на корта, като същевременно грешките от нейна страна почти напълно отсъстваха, което доведе до дублиране на брейка и светкавичен аванс от 4:0. Последва поредното тежко подаване за родната ни представителка, в което отново бе изправена пред опасност от пробив, но този път тя показа характер и след няколко отлични серии от удари успя да се разпише в резултата. Това даде необходимото спокойствие в действията на Вики, която оттук насетне значително стабилизира представянето си, ала това далеч не се оказа достатъчно, за да бъде спрян устремът на Данилович към успеха в откриващата част.

Нашето момиче пренесе страхотните си изяви от края на дебютния сет и в следващия, който стартира с два лесно спечелени гейма от сервиращите. Впоследствие обаче непредизвиканите неточности от ракетата на бившата №98 започнаха да се  трупат една след друга и това стана причината за осъществяването на два пробива от най-добрата ни тенисистка, която съвсем скоро водеше със солидна преднина от 5:1. От своя страна, тя бе непоколебима на собствен начален удар и не позволи на съперничката си дори да достигне до брейкбол в хода на целия сет, с което не остави никакви съмнения относно това кой заслужава повече успеха в частта.

Третият сет започна силно за Данилович, която се бе отърсила от колебанията си и отново заигра на високо ниво, за да се оттегли на първата почивка с аванс от 3:0. Последваха силни минути за българката, в които тя успяваше да наложи своя ритъм на игра и не само че навакса изоставането си, но и на свой ред реализира пробив, повеждайки с 4:3. Веднага след това обаче Томова отново предаде подаването си, с което паритетът бе възвърнат. Резултатът остана равен до самия край на частта, поради което мачът бе решен в дълъг тайбрек. Там още от самото начало сръбкинята бе тази, която доминираше събитията и си изгради стабилна преднина от 4:1 точки, която впоследствие разви до 9:2, и скоро бе сложен край на този толкова оспорван двубой.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без българка на РГ: Борбена Томова остана на крачка от сигурно място в основната схема Мирела Николова
Теми:  
бгтенис | виктория томова | Обзори | ролан гарос | ролан гарос квалификации

Коментари





Следвайте ни в Facebook