Без да изиграе нито един официален мач: Федерер остава най-високоплатеният тенисист за 2022-ра

от в 06:43 на 04.12.2022
Мартин Петков

Едно от най-големите събития в спорта за вече отминаващата календарна година безспорно ще остане отказването от тениса на Роджър Федерер, който на 23 септември след мач на двойки рамо до рамо с Рафаел Надал по време на Laver Cup сложи край на дълголетната си кариера, а няма да е пресилено, ако кажем, че мнозина фенове на швейцареца го уважиха с по една сълза в негова чест. Маестрото през всичките си години на най-голямата сцена си изгради образа на навярно най-обичаният състезател държал ракета за всички времена, което отново беше доказано и от приходите на 20-кратния шампион от Шлема, който за пореден сезон, макар и в този случай да не записа нито един официален двубой в АТР Тура, е тенисистът причислил най-висока сума към банковата си сметка в последните 12 месеца според списание Forbes.

Федерер със своите 90,7млн. американски долара се нарежда на 7-о място в елитната класация на 50-те най-добре платени атлети, като едва 700хил. от доходите на пенсиониралия се тенисист идват от негови изяви на корта, докато за останалите му печалби основополагащи са договорите му с различни световноизвестни брандове. За сметка на това, наглед парадоксално, Новак Джокович, който е със статута на състезателя с най-много спечелени приходи от наградни фондове на различни турнири в историята на играта, дори не попада в първите 50, като в това отношение е плътно следван от рекордьора по "мейджър" трофеи Рафаел Надал. Тазгодишната граница на топ 50 в подреждането на Forbes се котира на 37,6млн. долара, което само по себе си означава, че макар и двамата бивши водачи в световната ранглиста да си поделиха три от общо четирите титли от Големия шлем за сезона, то те не успяват да намерят място в престижната класация американското бизнес списание.

В същото време обаче Маестрото не е единственият тенисист, който попадна в класирането на най-добре платените спортисти, като в първата педесетка още откриваме дежурните заподозрени, когато става дума за огромни парични печалби в тениса - Наоми Осака, заемаща 19-ата позиция със своите 59,2млн. долара, и също сложилата край на кариерата си Серина Уилямс, която пък е ранкирана под номер 31 с 45,3млн. долара в рамките на 2022-ра година. На върха в класацията на Forbes няма нищо изненадващо, след като местата в челната тройка са заети от навярно трите най-влиятелни фигури в спорта - Лионел Меси, ЛеБрон Джеймс и Кристиано Роналдо, всеки от които е спечелил над 100млн. долара, докато пълният списък на американското списание можете да разгледате тук.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без да изиграе нито един официален мач: Федерер остава най-високоплатеният тенисист за 2022-ра Мартин Петков
Теми:  
atp | forbes | любопитно | новак джокович | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook