Без дори да отпусне геймбол: Швьонтек с една от най-убедителните победи в историята на РГ

от в 17:53 на 03.06.2023
Мартин Петков

Ига Швьонтек доказа, че контузията ѝ в коляното вече е забравена и подсигури класирането за най-добрите 16 на Ролан Гарос след една от най-изразителните победи в историята на турнира. Полякинята в предишните си две срещи в надпреварата загуби общо осем гейма, докато през днешния ден включи в "чудовищния" си режим и не отпусна дори геймбол на световната номер 80 Ксиню Уанг, "връзвайки ѝ два геврека" в рамките на само 51 минути игра - 6:0 6:0. С успеха си топ поставената прави убедителна крачка към спечелването на трети трофей в Париж и в следващия кръг ще срещне една измежду Леся Цуренко и бившата шампионка от US Open - Бианка Андрееску.

Още от самото начало на двубоя Ига зададе много високо темпо в разиграванията от основната линия, на което китайката не издържа и допусна купища грешки, предавайки дебютното си подаване в мача. Намерила ритъма си, Швьонтек продължи във все същото си доминиращо поведение на корта, като трупаше огромен брой уинъри на сметката си благодарение на страхотната си вариативност, за да достигне до момента, когато официализира първия си "геврек" за мача и общо трети такъв досега в тазгодишното издание на турнира.

Втората част пък ни предостави в още по-добър аспект изключителната спортна форма, в която се намира световната номер едно, след като тя спечели 18 от първите 19 разигравания в сета, с което поведе убедително с аванс от два пробива. Идното подаване на защитаващата шампионка пък се оказа най-близката възможност за китайката да разполага поне с точка за спечелване на гейм, след като тя за втори път в хода на сблъсъка достигна до дюс, ала Швьонтек не се смили над съперничката си и броени минути по-късно се поздрави с крайния успех. Впечатляващото за световната номер едно е, че тя макар и преди само няколко дни да навърши 22-годишна възраст, то вече може да се похвали с 11 "геврека" в кариерата си на Откритото първенство на Франция, като рекордът в това отношение се държи от Крис Евърт, която има 26.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без дори да отпусне геймбол: Швьонтек с една от най-убедителните победи в историята на РГ Мартин Петков
Теми:  
wta | ига швьонтек | ксию уанг | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook