Без излишни колебания: Джокович изнесе тенис лекция на квалификант и е 1/4-финалист в Ню Йорк

от в 04:40 на 04.09.2023
Мартин Петков

Новак Джокович в мача си от третия кръг на Откритото първенство на САЩ трябваше да потрепери за мястото си в турнира, след като изостана с 0:2 сета, преди впоследствие да "ремонтира" сънародника си Ласло Джере, докато в хода на днешния ден сърбинът ни показа най-доброто си лице на корта и подпечата класирането си за четвъртфиналната фаза на надпреварата. 23-кратният шампион в Шлема, който на три пъти е триумфирал с отличието в Ню Йорк, имаше задачата да срещне една от големите сензации в състезанието, а именно квалификанта Борна Гойо, който все още не бе загубил сет в основната схема, ала силите на световния номер 105 се оказаха недостатъчни той да затрудни Ноле и фаворитът се поздрави с триумфа в последователни сетове, прекарвайки 2 часа и 26 минути на корта - 6:2 7:5 6:4.

По този начин бъдещият номер едно, който отново ще оглави световната ранглиста след края на надпреварата, резервира билета си за финалната осмица в Ню Йорк, като в опит да продължи похода си към рекордна 24-та "мейджър" титла ще срещне 9-ия поставен и първа ракета на домакините Тейлър Фриц, когото е надвил при всяко от седемте им досегашни съревнования.

Сърбинът видимо нямаше каквото и да било желание да се повтарят събитията от мача му срещу Джере от миналия кръг на турнира, като още от самото начало на двубоя уверено наложи контрол над случващото се и влизаше в продължителни размени от дъното на корта. Чувствайки се в свои води, рекордьорът по "мейджър" трофеи принуди квалификантът да играе на ръба на риска, като търси завършващо отиграване, което се оказа "самоубийствено" решение за Гойо, който неколкократно изкара топката в аут и предаде дебютното си подаване в актива на втория поставен.

Наложената от фаворита доминация пък продължи с пълна сила и в следващите минути, като единствено сервисът помогна на хърватина да се опази от това да изостане с втори пробив и той отрази брейкбол, за да запише първи гейм на името си в мача. Оттам насетне обаче представянето на Джокера в дефанзивен план предизвика купища грешки в играта на неговия противник, което придружено от безупречното ниво на 3-кратния шампион в Ню Йорк по отношение на завършващите удари, означаваше дублиране на преднината в статуквото за Ноле и той необезпокоявано се поздрави с успеха в откриващия сет.

Началото на втората част пък се оказа изключително оптимистично за Гойо, който най-после наглед се отпусна психологически и прие факта, че срещу него стои състезател от ранга на сърбина, като ни засвидетелства безспорната класа на своя форхенд и неколкократно матира световния номер две чрез уинъри по двете прави, което го изведе до дебютния му за срещата пробив. Сдобил се с така бленуваното предимство, квалификантът мигновено допусна да стане жертва на нервността и колебанията в играта му доведоха до умопомрачителните пет двойни грешки в рамките на само един гейм, като при тези обстоятелства за фаворита представляваше детска игра да реализира рибрейк.

Впечатление по отношение на световния номер 105 обаче направи това колко бързо той самият съумя да се абстрахира от случилото се и подобри със значителна разлика качеството на началния си удар, изпълнявайки често пъти сервисите си със скорост над 200 километра в час, което работеше единствено в негова полза и той поддържаше темпото на Джокович. В това русло протекоха събитията през следващия близо половин час на корта, преди да бъдем отведени до поливалентния 11-и гейм, когато хърватинът пропусна да затвори подаването при 40:30 и оттам насетне 23-кратният шампион в Шлема изнесе открит урок по игра в защита, за да пробие решаващо и броени минути по-късно да се доближи на само сет разстояние от крайния успех.

На старта на третата част Гойо бе напът да попадне в "капана на разочарованието", бивайки наглед сломен психически, като инкасира поредица от неточности, при това на видимо рутинни за отиграване топки, и от водачество с 40:0 му се наложи да отразява брейкбол, но поставен под напрежение пласира неспасяемо първите си сервиси и осуети възможността пред сърбина. Подобна проява несъмнено донесе нова доза вдъхновение в действията на световния номер 110, който се стараеше да бъде агресивен във всеки един момент и неизменно търсеше атаката, но изповядването на победен стил срещу рекордьора по "мейджър" трофеи рядко може да бъде успешна стратегия в дългосрочен план, като това се доказа и в този случай, след като грешките взеха връх над Гойо в седмия гейм и фаворитът реализира пробив на нула.

Оттам насетне довършването на двубоя за Джокович се оказа протоколна задача, при която обезвереният квалификант продължи да бърка неистово в старанието си да е агресивен, и Ноле с безупречно представяне на начален удар, подкрепено от страхотни офанзивни акции, официализира деветата си поредна победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без излишни колебания: Джокович изнесе тенис лекция на квалификант и е 1/4-финалист в Ню Йорк Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | борна гойо | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook