Без капка милост: Алкарас разгроми свой сънародник и ще спори за трофея в Буенос Айрес!

от в 00:42 на 19.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас направи своето дългоочаквано завръщане в Тура през настоящата седмица на АТР 250 надпреварата в Буенос Айрес, след като 19-годишният испанец трябваше да преодолее травми в корема и десния крак, извадили го от кортовете за 4 месеца. Тийнейджърът, който надмина всички очаквания по свой адрес през 2022-ра, триумфирайки с дебютен трофей от Големия шлем, възкачил го на трона в световната ранглиста, надигра последователно сръбските специалисти на клей Ласло Джере и Душан Лайович, за да намери място в полуфиналната фаза на състезанието.

Карлитос в пресконференцията си преди началото на турнира в аржентинската столица сподели, че основната му цел за 2023-та е на първо време да възстанови статута си на номер едно в класацията на АТР, след като Новак Джокович го изпревари в подреждането. Прогресът в представянето на Алкарас до момента в Буенос Айрес е повече от видим с всяко следващо негово стъпване на корта, като през днешния ден шампионът от US Open се наложи безпроблемно, за час и 15 минути игра, над своя добър приятел и сънародник Бернабе Сапата Мирайес - 6:2 6:2. С успеха си топ поставеният в схемата се класира за дебютния си финал за сезона, където ще си оспорва отличието с Камерън Нори, от когото загуби при последната им среща.

Още от първите минути в двубоя ясно личеше желанието на таланта от Мурсия да диктува случващото се на корта, като той постепенно упражни сериозен натиск над подаването на световния номер 74 и в типичния си стил със серия от изключителни изпълнения го обезкуражи, за да пробие. Оттам насетне наблюдавахме шоуто на по-високоранкирания испанец, който с играта си нагледно се доближаваше до върховата си форма и поредната му канонада от форхенд уинъри, подкрепени с вълшебни отигравания в близост до мрежата, означаваше дублиране на предимството за световния номер две и откриващият сет беше записан срещу името му.

Втората част започна там, откъдето завърши първата, след като топ поставеният в турнира продължи да доминира в размените от дъното на корта и макар Сапата Мирайес да имаше своите силни мигове, то фаворитът го обезличи, реализирайки два поредни пробива. Световният номер 74 впоследствие имаше своя момент на блясък и съумя да редуцира пасива си чрез рибрейк, но броени минути по-късно Алкарас отново причисли към актива си подаването на своя сънародник и сложи точка на спора на собствен сервис.

В другия полуфинал в "Градът на тангото", изиграл се по-рано в хода на състезателния ден, на корта видяхме вторият поставен Камерън Нори и квалификантът Хуан Пабло Варияс, който обратно на очакванията елиминира последователно Доминик Тийм и Лоренцо Музети. Сблъсъкът помежду им протече при висока интензивност в разиграванията, като всеки от двамата претенденти за място в мача за титлата имаше своите доводи да се поздрави с успеха, ала в крайна сметка опитът на голямата сцена, с който безспорно може да се похвали британецът, изигра ключова роля и той се наложи в два сета след 7:6(5) 6:4, за близо два часа на корта.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без капка милост: Алкарас разгроми свой сънародник и ще спори за трофея в Буенос Айрес! Мартин Петков
Теми:  
atp | бернабе сапата мирайес | буенос айрес | камерън нори | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия

Коментари





Следвайте ни в Facebook