Без колебания: Алкарас не остави шансове на световния №35 и е 1/4-финалист в Базел!

от в 23:03 на 26.10.2022
Мартин Петков

Карлос Алкарас сътвори страхотен обрат на старта на АТР 500 турнира в Базел, за да надиграе 20-годишния Джак Дрейпър, с което записа първата си победа в Тура като световен номер едно, дошла месец по-късно след триумфа му на US Open, когато оглави и подреждането. 19-годишният испанец остави много добри впечатления със своето представяне в откриващия си мач на състезанието в швейцарския град и през днешния затвърди показаното, като надгради с успех в последователни сетове срещу Ботик ван де Зандсхулп, дошъл за час и 26 минути на корта - 6:4 6:2. Походът към първа титла на закрито за световния номер едно продължава и на четвъртфиналната фаза в Базел очаква победителя измежду местния представител Доминик Щрикер и сънародника му Пабло Кареньо-Буста, който от тази година е и шампион в сериите "Мастърс 1000".

Тийнейджърът подходи крайно агресивно към сервиса на нидерландеца от самото начало на двубоя и си осигури първи брейкбол, който обаче пропиля, изпращайки топката в мрежата, и дори на свой ред трябваше да спасява подаването си. Карлитос именно в тези ключови мигове, когато не държеше инициативата, блесна за пореден път в добра светлина с играта си на мрежата, като пласира безупречно стоп воле и вдъхновен от подема в представянето си, пречупи скоропостижно съпротивата на световния номер 35, за да реализира пробив. Шампионът от Откритото първенство на САЩ продължи да надгражда в играта си в атакуващ план, като умело контрираше високоскоростните форхенди на съперника и без да допуска излишни неточности, записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част Ван де Зандсхулп видимо вече не чувстваше първоначалната скованост от това да срещне първата ракета на света и демонстрира уменията си от основната линия, с което изненада фаворита, пробивайки го на старта за 2:0. Ибериецът от своя страна запази нужното хладнокръвие към ситуацията, както приляга за играч от неговия ранг, като промени тактическия си замисъл и започна да търси съперника единствено на бекхенд, което се превърна в атестат за куп грешки от ракетата на нидерландеца и светкавично паркетът се завърна на таблото. Алкарас впоследствие спечели неколкократно разигравания, продължили с по над 15 удара, за да реализира нов пробив, с който освен че застана на "пол позишън" за победата, то нагледно обезкуражи нидерландеца. Безкомпромисните изяви на Алкарас продължиха до самия край на срещата, след като той спечели шест поредни гейма, в които отново изуми с невероятни отигравания, преди да сложи точка на спора с ас по правата, поздравявайки се с крайния успех в сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без колебания: Алкарас не остави шансове на световния №35 и е 1/4-финалист в Базел! Мартин Петков
Теми:  
atp | базел | ботик ван де зандсхулп | карлос алкарас

Коментари





Следвайте ни в Facebook