Без проблеми за световния №1: Алкарас съкруши Руне и ще дебютира в 1/2-финалите на Уимбълдън!

от в 20:23 на 12.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас триумфира с победата срещу Холгер Руне в "битката на бъдещето" и се класира за дебютния си полуфинал на Уимбълдън. Испанецът, който вече завоюва титлата в Куинс и с представянето си досега на "свещената трева" доказа, че за него няма тайни в играта на зелената настилка, изнесе поредния си тенис мастърклас на централния корт в All England Club и без да допусне дори пробив, взе своя дългоочакван реванш за поражението си на Мастърса в Париж от шестия поставен Холгер Руне, като сломи връстника си в последователни сетове, за което се нуждаеше от 2 часа и 23 минути - 7:6(3) 6:4 6:4.

По този начин топ поставеният в схемата оформи финалната четворка на най-стария тенис турнир и в спор за място в мача за титлата му предстои да се изправи срещу Даниил Медведев, от когото загуби именно в Лондон преди две години, но по-рано в хода на сезона демонстрира, че вече е надраснал този етап от кариерата си многократно и обезличи руснака на финала в Индиън Уелс.

Както вече неколкократно се случи на тазгодишния Уимбълдън, то Карлитос се нуждаеше от време, за да навлезе в ритъм и допусна серия от неточности на старта, които го изправиха пред угрозата да изгуби дебютното си подаване, но именно под напрежение засвидетелства подобрението в сервиса си на трева и оцеля, отразявайки брейкбол. С този момент и до голяма степен по-вълнуващите ситуации в откриващата част се изчерпаха, след като двамата 20-годишни таланти разчитаха на своите начални удари в пълния им блясък, макар и Руне често да играеше на второто си подаване, то далеч не отстъпваше по класа на първото му такова.

В това русло бяхме отведени до заключителните мигове за сета и по-точно десетия гейм, в който датчанинът открадна шоуто със страхотен удар тип "хотдог", както и впечатли с уменията си в близост до мрежата, за да удържи подаването си, като мигновено използва придобития импулс в представянето си и чрез солидна дълбочина в отиграванията си оказа натиск върху сервиса на своя връстник. Изостанал с 0:30, шампионът в Куинс се завърна от подобна позиция за четвърти път досега в мача, като ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек, където основният момент настъпи след смяната на полетата, когато Руне направи едва втората си двойна грешка за сблъсъка и Алкарас светкавично доразви спечеления минипробив до три поредни сетбола на сметката си, от които оползотвори още първия с ретур уинър, за да направи първата крачка към победата.

В хода на почти цялата втора част двамата представители на следващата генерация ни онагледиха по възможно най-добрия начин класата на своите сервиси и това подаванията да приключват на нула се превърна в тенденция. В това русло бяхме отведени до преломния навярно за изхода на целия двубой девети гейм, когато световният номер 6 допусна неочаквано колебания на начален удар и направи двойна грешка, която бе последвана от крайно разочароващо изпълнение на смач, завършил в средата на мрежата. Така пред топ поставения се откри дебютната му в мача точка за пробив, към която той подходи агресивно, но напълно оправдано, след като пласира блестящ ретур уинър от бекхенд и в следващите минути остана безупречен на собствен сервис, за да дублира водачеството си в общия резултат на срещата, при това без да инкасира нито една непредизвикана неточност в хода на сета.

С настъпването на третата част доминацията от страна на подаващите беше подновена и интригата наглед отново се изпари. Така се достигна до поливалентния пети гейм, когато скандинавецът за момент допусна да изгуби концентрация над случващото се и Карлитос мигновено взе инициативата на ретур, като пласираше ударите си с огромна дълбочина, което водеше до удобна топка за завършващо отиграване или както ставаше в повечето случаи, грешка от ракетата на екзекутора на Григор Димитров. Именно с удар в мрежата скандинавецът наглед решително капитулира пред световния номер едно и предаде сервиса си в неговия актив, като оттам насетне Алкарас уверено дирижираше събитията на централния корт и макар да пропусна мачбол на ретур, то на собственото си подаване остана все така безпощаден, за да официализира триумфа си.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Без проблеми за световния №1: Алкарас съкруши Руне и ще дебютира в 1/2-финалите на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
atp | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | уимбълдън | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook