Без шанс за миналогодишните финалисти: Беретини и Музети поставиха Хърватия на колене

от в 22:09 на 14.09.2022
Мартин Петков

Откритото първенство на САЩ е вече в историята и на хоризонта в тенис календара място намират мачовете от груповата фаза на финалите на "Купа Дейвис". При миналогодишното издание титлата беше завоювана от тима на Русия, който обаче поради разразилия се военен конфликт и нападането на Украйна беше изваден от всякакъв тип турнири под егидата на ITF и страната няма възможност да защитава трофея си. Тогава във финала те сломиха съпротивата на наглед неочакваните вицешампиони в лицето на Хърватия, които преди година разполагаха със сходен състав на сегашния, но с разликата, че в момента Борна Чорич заменя Марин Чилич в ролята на първа ракета за страната си на турнира.

"Шахматистите" при тазгодишното си участие попаднаха в група "А" заедно с отборите на Аржентина, Швеция и Италия, които на собствена земя в Болоня ще приемат съревнованията със съперниците в своето поделение. "Скуадра адзура" имат възможността да разчитат на всички свои състезатели за надпреварата, като Матео Беретини отново зае позицията на най-сериозен лидер за "жабарите" и по никакъв начин не разочарова своите сънародници, осъществявайки знаменит обрат срещу шампиона от Синсинати - Борна Чорич, за да го надиграе след 2 часа и 22 минути с 6:7(4) 6:2 6:1, с което донесе и крайния успех на страната си в сблъска, още преди изиграването на двойковата среща.

Хърватинът стартира двубоя повече от обещаващо, като взимаше рано топката и неутрализира форхенда на съперника, за да поведе с ранен пробив аванс. Домакинският представител не се нуждаеше от много време на корта, за да конструира играта си спрямо стила на световния номер 26, което му позволи скоропостижно да възстанови равновесието на силите при 4:4 и след спасен сетбол в идните минути посредством бомбен сервис, предизвика изиграването на тайбрек. В дългия гейм превесът изцяло беше на страната на "шахматиста", който своебразно матира доскорошния член на топ 10, благодарение на самоотвержени действия в атакуващ план, които неизменно му донесоха искания резултат и той записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част наблюдавахме далеч по-мотивиран италианеца, като спадът на неточностите в представянето му мигновено повлия на статуквото и той пръв се поздрави с пробив. Асът на "скуадра адзура" изпита трудности на начален удар в седмия гейм, но отново отрази брейкбол чрез отличен сервис и навярно обезвери Чорич, за да отмъкне подаването му, връщайки равенството в общия резултат на почит.

Шампионът от Синсинати стартира силно третата и решителна част, като дори отново беше близо до реализацията на пробив, но проблемите му с клиничността през днешния ден се задълбочиха и той остана с празни ръце от открилата му се възможност. Именно това повлия вдъхновяващо на Беретини, който беше на практика окрилен от всички свои сънародници по трибуните, които неспирно го подкрепяха и той побърза да ги зарадва, като реализира брейк, който впоследствие прерастна в абсолютна доминация от страна на световния номер 15 и той със серия от пет поредни гейма на сметката си триумфира в мача.

Победата на Матео сама по себе си се оказа толкова нужна и решаваща за Италия поради факта, че по-рано днес в среща на вторите ракети младият Лоренцо Музети надделя безпрецедентно над световния номер 164 Борна Гойо с 6:4 6:2, давайки вихрено начало на родината си в съревнованието. "Скуадра адзура" благодарение на успеха си срещу Хърватия се доближава само на крачка от класиране към плейофната фаза на финалите за "Купа Дейвис", а при следващия им сблъсък в груповата фаза предстои да срещнат тима на Аржентина, който загуби на старта с 1:2 от Швеция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без шанс за миналогодишните финалисти: Беретини и Музети поставиха Хърватия на колене Мартин Петков
Теми:  
atp | ITF | борна гойо | борна чорич | купа дейвис | лоренцо музети | матео беретини

Коментари





Следвайте ни в Facebook