Без сили за финала: Борбен Григор хвърли всичко, което имаше, но това не стигна за титла

от в 17:04 на 20.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров ще трябва да почака за своята 10-та ATP титла, след като днес за трети път през сезона се оказа на губещата страна във финал и вече е с общо баланс от 9 победи и 12 поражения в сблъсъци за трофеи на най-високото ниво. Българинът хвърли абсолютно всички сили да завоюва за втори път титлата в Стокхолм, но тази чест остана за Томи Пол, който беше далеч по-свеж от видимо изморения ни сънародник и го надигра с финалното 6:4 6:3 за 1 час и 26 минути игрово време.

Tака американецът ще изпревари първата ни ракета в класацията по пътя към Торино, заемайки 10-тото място, но Григор все пак може да бъде доволен от постигнатото в шведската столица, защото ще се изкачи с една позиция в световната ранглиста и от утре ще бъде под номер 9.

Неприятното е, че Димитров е на 520 точки изоставане от местата даващи право на участие в ATP финалите и определено изглежда много далеч от оптималната си физическа кондиция, а още във вторник или сряда ще го видим отново на корта за двубоя му срещу Жижен Жанг от първия кръг на турнира във Виена.

Американецът имаше феноменален старт на мача, печелейки 8 от първите 9 разигравания и съумя да пробие с поредица от фантастични ретури. Пол беше също толкова убедителен и от сервис линията, като напълно заслужено първата почивка дойде при 3:0 в негова полза. Григор най-после влезе в мача и спечели дебютен гейм, а впоследствие притисна своя опонент, но Пол отново показа колко добър е в ранното вземане на топката, минавайки през най-трудното си изпитание досега, за да поведе с 4:1.

Димитров продължи да настоява и стигна до първи брейкбол, след като изпълни зашеметяващ форхенд уинър по правата в движение, но дойде ред на забит слайс в мрежата и грешка при изпълнение на рутинен дланов удар от центъра на корта. Все пак българинът се пребори за още един шанс и този път излъга четвъртия поставен със страхотен минаващ удар, осъществявайки рибрейк за 3:4.

За съжаление, двойните грешки се превърнаха в голям проблем за световния номер 10, който по никакъв начин не можеше да разчита на началния си удар и Пол веднага го притисна максимално, пробивайки за аванс от 5:3. Нашият сънародник нямаше намерение да се предава, въпреки че видимо беше много изморен и не чувстваше добре своето тяло. Родният ни представител хвърли всички свои останали сили, а това му позволи да пробие за втори пореден път сервиса на американеца.

Тялото на Григор обаче даваше все по-негативни сигнали и той имаше сили единствено да спечели първата точка в 10-ия гейм, след което беше напълно несъстоятелен и Пол сложи точка на спора в сета, макар че не му се наложи да прави абсолютно нищо специално.

Световният номер 13 видимо придоби самочувствие от спечелената първа част и се опитваше да направи мача възможно най-тежък физически, възползвайки се от състоянието на своя опонент. Българинът някак съумяваше да печели подаванията си, но не спечели нито точка на ретур в първите шест гейма и логичното се случи при 4:3 в полза на по-нискоранкирания тенисист, когато той проби и много скоро можеше да се поздрави със своята 4-та ATP титла в кариерата си!

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Без сили за финала: Борбен Григор хвърли всичко, което имаше, но това не стигна за титла Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | стокхолм | томи пол

Коментари





Следвайте ни в Facebook