Без загубен сет: Фриц сломи швейцарската сензация Щрикер и ще дебютира в топ 8 на US Open!

от в 03:40 на 04.09.2023
Мартин Петков

Тейлър Фриц затвърди по бляскав начин отличното си представяне на US Open, след като се превърна в единственият тенисист при тазгодишното издание на турнира, достигнал финалната осмица без загубен сет. Американецът, който допреди днешната си среща с екзекутора на Стефанос Циципас - квалификанта Доминик Щрикер, дори не беше инкасирал пробив в хода на надпреварата, но макар и да усети какво е чувството да загубиш подаването си, то първата ракета на домакините преодоля в последователни части новата звезда на швейцарския тенис - 7:6(2) 6:4 6:4.

Така световният номер 9 си осигури дебютно класиране за четвъртфиналната фаза в Ню Йорк, като се присъедини към сънародниците си Франсис Тиафо и Бен Шелтън, което означаваше, че за първи път от 2005-а година насам ще имаме три местни представители в топ 8. Именно гореспоменатите двама американци предстои да се изправят помежду си в единия от сблъсъците на финалната осмица, докато в другия такъв Фриц ще срещне "кошмара" си Новак Джокович, от когото е загубил при всеки от седемте им досегашни мача.

Още от първите мигове в двубоя се забелязаха известните колебания, които изпитваха двамата състезатели на начален удар, като първите им сервиси биваха пласирани успешно в по-малко от 50 процента от случаите, но въпреки това, то подаващите дирижираха събитията на корта и интрига до голяма степен липсваше. Именно под властването на сервиращите бяхме отведени до осмия гейм, когато деветият поставен пласира агресивно ретурите си, с което изненада левичаря и осъществи пробив на нула, но мигновено швейцарецът откликна на предизвикателството с поредица от уинъри, за да пробие за първи път в хода на турнира началния удар на фаворита, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В него двамата състезатели, изповядващи атакуващ тенис, на бърза ръка си размениха по един мини брейк, преди Фриц да наложи своето превъзходство в разиграванията чрез дълбоки плоски удари, като даде едва две точки на квалификанта и записа откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част ниският процент на вкарано първо подаване продължи да бъде проблем за американеца, който биваше силно притискан до стената от мощните ретури на световния номер 128, което доведе до ранен брейкбол пред младежа. Поставен под напрежение, Фриц изпълни едни от най-добрите си сервиси изобщо в мача и оцеля, без да даде шанс за реакция на квалификанта, като мигновено използва придобития импулс в представянето си и навлязъл в подем, осъществи ключов пробив в петия гейм след поредица от уинъри, като повече нито за секунда не допусна колебание на собствено подаване и дублира преднината си в общия резултат на срещата.

В третата част Щрикер, който вече имаше шест изиграни мача зад гърба си на кортовете в Ню Йорк, при това два в по пет сета, получи травма в областта на кръста и се видя принуден да вземе медицински таймаут. Интервенцията пък видимо даде желания ефект за левичаря, който остана все така агресивен в разиграванията и съумяваше в типично свой стил да изстрелва своеобразни "куршуми" от форхенда си, но с течение на времето физическият му дискомфорт нарасна и даде отражение върху сервиса му, при което световният номер 9 се възползва, за да реализира фундаментален пробив в деветия гейм и узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без загубен сет: Фриц сломи швейцарската сензация Щрикер и ще дебютира в топ 8 на US Open! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | доминик щрикер | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook