Без загубен сет: Синер затвори телефона на Шелтън и чака Григор или Медведев в топ 8 на Уимбълдън

от в 19:02 на 07.07.2024
Калоян Соколов

Яник Синер се класира за 1/4-финалите на Уимбълдън и очаква победителя от мача между Григор Димитров и Даниил Медведев, който ще започне след броени минути. Топ поставеният имаше пълно превъзходство в сблъсъка на новото поколение с Бен Шелтън и вече го побеждава за трети пореден път, откакто американецът го спря през миналата година в Шанхай.

Шампионът от Аустрелиън Оупън имаше известни затруднения единствено в третия сет, където отрази 4 сетбола и се наложи с крайното 6:2 6:4 7:6(9) за 2 часа и 10 минути игрово време, а това означава, че той със сигурност ще запази водачеството си в годишната ранглиста и след края на турнира, ако не се стигна до титла на Александър Зверев и самият той не отпадне още в следващия кръг.

Младият американец изглеждаше напълно изтощен от предходните кръгове, в които му се наложи да изиграе 3 поредни 5-сетови срещи, а на всичкото отгоре вчера излезе на корта и за двубой от схемата на двойки. Левичарят изглеждаше сериозно изтощен, а Синер играеше на познатото високо равнище и непрекъснато разпределяше топката от ъгъл в ъгъл, докато омаломощи своя съперник и пласира завършващ удар. Първият брейкбол дойде още в третия гейм за световния номер едно и макар Шелтън да се измъкна, то оттам насетне нищо добро не чакаше 21-годишния играч, тъй като италианецът влезе в серия от 5 последователно спечелени гейма и затвори откриващия сет в своя полза.

По-нискоранкираният играч направи фалстарт и във втората част, където предаде още първия си сервис гейм и наглед бързата развръзка в полза на южнотиролеца изглеждаше неизбежна. Световният номер 14 обаче имаше други планове и показа класата на своя начален удар, а мощните му отигравания все по-често намираха очертанията на корта. Проблемът на Шелтън беше свързан с абсолютната му безпомощност на ретур и Синер направи сетовете 2:0, като дори не се беше стигало до равенство на негово подаване.

Изведнъж ударите на аутсайдера станаха много по-плътни и точни, като младежката енергия се завърна в играта му. Американецът изглеждаше силно мотивиран да се завърне в двубоя и да сътвори ново чудо на Уимбълдън, а топ поставеният вече далеч нямаше изявено предимство от дъното на корта и инкасира първи брейк в срещата, допускайки неточност след дълго разиграване.

1/2-финалистът от US Open беше на гребена на вълната и изпълняваше втори сервиси с по 210 километра час, което му помогна да се откъсне напред с 4:1 гейма. За съжаление на 14-ия поставен, за пореден път видяхме проблеми в неговото постоянство на игра и италианецът върна паритета в геймовете за 5:5. Последваха равностойни минути до 6:5 в полза на Шелтън, когато той достига до сетбол и се опита да реши всичко с ретур уинър по правата, но изпълнението му намери мрежата и се стигна до тайбрек.

Там първият мини брейк дойде при 2:2 в полза на Синер, а смяната на полетата беше при аванс от 4:2 за фаворита. Впоследствие левичарят изригна с печеливша форхенд права, за да обърне нещата до 6:5, само че именно длановият му удар го предаде в следващата точка. Скоро водачът в световната ранглиста разполагаше с мачбол, но наред беше ас от ракетата на американеца. Все пак южнотиролецът се сдоби с нов шанс да сложи точка на спора и този път Шелтън се предаде след двойна грешка.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Без загубен сет: Синер затвори телефона на Шелтън и чака Григор или Медведев в топ 8 на Уимбълдън Калоян Соколов
Теми:  
atp | бен шелтън | Обзори | уимбълдън | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook