Безмилостен: Алкарас подчини квалификант и ще спори за място на финала в Буенос Айрес

от в 03:23 на 18.02.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас имаше блестяща 2022-ра, в която завърши сезона под номер едно в световната ранглиста, ала последният му двубой за годината приключи по крайно неблагоприятен начин с отказване, което беше предизвикано от разкъсване на коремния мускул. Травмата позволи на 19-годишния испанец да обедини процеса си на възстановяване с подготовката си за старта на 2023-та, който обаче се превърна в пълен провал за шампиона от US Open, след като той се контузи в навечерието на Аустрелиън Оупън и пропусна първия "мейджър" турнир за сезона.

В крайна сметка, след общо четири месеца извън кортовете, тийнейджърът от Мурсия направи своето завръщане в Тура през настоящата седмица на АТР 250 надпреварата в Буенос Айрес, където потегли победоносно, надигравайки Ласло Джере. Препятствието за Карлитос в четвъртфиналната фаза също не беше далеч толкова безобидно, след като той срещна бивш финалист от Мастърса в Монте Карло в лицето на квалификанта Душан Лайович и макар да се сблъска с няколко кризисни ситуации в хода на съревнованието, то той нямаше затруднения да се наложи с крайното 6:4 6:2, за час и 32 минути на корта.

С успеха си световният номер две подпечата мястото си във финалната четворка на състезанието, като единствено победителят измежду Бернабе Сапата Мирайес и местния любимец Франсиско Серундоло го разделя от това да спори за дебютен трофей през сезона.

Алкарас имаше мечтано начало на двубоя, след като още от дебютните минути на мача загатна, че иска да води инициативата в размените от дъното на корта и под знака на многобройните му печеливши комбинации проби, като броени минути по-късно достигна възможност да дублира предимството си. Тогава обаче световният номер 90 побърза да докаже, че неслучайно бива определян като специалист на клей и оцеля, за да реализира впоследствие брейк на нула, бивайки подпомогнат от зачестилите неточности на фаворита.

Отговорът на шампиона от Шлема не закъсня и той се реабилитира с нов пробив в актива си, ала поредната му серия от грешки предостави възможност на Лайович да осъществи рибрейк, която той грабна и след като с особени трудности задържа подаването си, то равенството възцари при 4:4. Оттам насетне своеобразната игра на нерви беше добре дошла за Алкарас, който демонстрира афинитета си към това да се надлъгва с квалификанта и внезапно смени на следващата предавка, за да спечели поредните интензивни разигравания, като отъждестви подема си с решаващ пробив в десетия гейм и сложи точка на спора в откриващия сет.

На старта на втората част вдъхновеният испанец изглеждаше устремен към това да използва импулса в играта си, взимайки ранен превес в резултата, като желанието му стана факт след нова канонада от форхенд уинъри и той поведе с брейк. Неубедителните моменти за топ поставения на сервис продължиха с пълна сила и в хода на втория сет, при което той започна все по-често да залага на прийома "сервис-мрежа", където успехът му беше на практика гарантиран и затвърди преднината си, правейки ключова крачка по пътя към победата.

С течение на времето впечатляващите отигравания, граничещи с невъзможното, които правят Карлитос всъщност толкова специален, намериха още по-голямо приспособление на корта и публиката почти непрестанно се изправяше на крака, за да аплодира таланта от Мурсия. В това русло Алкарас отведе събитията до шестия гейм, когато ни предостави най-добрия си тенис и с фамозен уинър от форхенд по правата оползотвори още първия си мачбол, с което узакони триумфа си в Буенос Айрес, при това на начален удар на сърбина.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Безмилостен: Алкарас подчини квалификант и ще спори за място на финала в Буенос Айрес Мартин Петков
Теми:  
atp | буенос айрес | душан лайович | карлос алкарас

Коментари





Следвайте ни в Facebook