Безмилостен Циципас сломи надеждите на Синер и е финалист в Барселона

от в 16:00 на 24.04.2021
Тея Кръстева

Световният номер 5 Стефанос Циципас се класира за финалите на турнира от категория ATP 500 - Barcelona Open, след като записа драматичен успех над 19-годишния италианец Яник Синер с 6:3 6:3. Гръцкият тенисист се намира в изклюючително добра форма, след като през миналата седмица вдигна трофея на Мастърса в Монте Карло, а също така Циципас е спечелил 17 от също толкова изиграни сета в последните си 9 двубоя. За триумф в Каталуния гъркът ще спори с победителя от полуфиналния сблъсък Рафаел Надал - Пабло Кареньо Буста.

Откриваща част стартира с безпроблемно подаване за гръцкия представител, а още в първия сервис гейм на италианеца Стефанос достигна до 2 поредни точки за пробив. Тогава обаче от ракетата на Циципас се появиха непредизвикани грешки, а това, в комбинация със значително по-убедителната игра на Синер, неутрализира страхотната възможност, открила се пред гърка - 1:1. Подобна ситуация се разигра и в петия гейм на частта, само че този път Циципас бе заел ролята на изоставащ. Световният номер 5 обаче показа защо е един от най-добрите играчи на клей в Тура, влизайки в серия от 6 поредни спечелени точки, за да поведе с 3:2, а след това дори достигна до точка за пробив, но за пореден път до такъв не се стигна.

Синер постепенно започна да греши по-често, а Циципас ставаше все по-настъпателен. Заставайки зад основната линия при 4:3 за Циципас, италианецът допусна изоставане от 40:0 и въпреки че световният номер 5 показа известни колебания, първият пробив в двубоя вече беше факт - 5:3. Непосредствено след това на сервис бе Стефанос и справяйки се безупречно с тази задача, гъркът изпрати първата част в историята след 42 минути игра - 6:3.

19-годишният италианец бе загърбил разочарованието от първия сет, започвайки с изключително убедителни представяния зад основната линия. В началото на втората част двамата тенисисти се впуснаха в маратонски гейм, който на пръв поглед щеше да бъде лесно спечелен от Циципас, който поведе със солидното 40:15. Синер обаче не преклони глава и вдигна значително нивото си на игра, успявайки да достигне до 2 точки за пробив, само че световният номер 5 за пореден път не позволи на тийнейджъра да поеме инициативата. Това се отрази негативно върху психиката на младока, който предаде още следващото си подаване, и вече гъркът се откъсна с 4:2. Оттам насетне Стефанос Циципас не трепна и дори реализира нов пробив, с което достигна и до крайната победа след почти час и половина игра.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Безмилостен Циципас сломи надеждите на Синер и е финалист в Барселона Тея Кръстева
Теми:  
стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook