Безстрашен Фис спаси 21 брейкбола и детронира защитаващия шапион Зверев в родния му град!

от в 18:27 на 21.07.2024
Калоян Соколов

Артур Фис детронира защитаващия шампион Александър Зверев и завоюва титлата на клея в Хамбург! Това е втората и безспорно най-престижна досега ATP титла в младата кариера на французина, който от утре ще направи своя дебют в топ 20 на света. Фис показа нерви от стомана по време на двубоя и отрази внушителните 21 от общо 22 точки за пробив пред своя съперник и в крайна сметка го сломи с 6:3 3:6 7:6(1) за рекордните 3 часа и 34 минути игрово време.

В началото станахме свидетели на същински сблъсък на стиловете. Младокът се стараеше да взема топката максимално рано и да атакува при всяка една удобна възможност, докато Зверев стоеше далеч зад основната линия и се опитваше да провокира грешки от ракетата на Фис. Такива обаче не идваха, като смелата игра на французина беше възнаградената с направата на пробив и преднина от 3:0. Оттам насетне видяхме цели девет точки за рибрейк пред защитаващия шампион, но ръката на 20-годишния тенисист не трепна в нито един момент и той не позволи на своя съперник да се върна в надпреварата за сета, приближиавайки се само на крачка от най-голямата титла в своята кариера.

Точките за пробив пред германеца продължаваха да се редят една след друга, но петият поставен изглеждаше имунизиран от напрежението и обикновено пласираше неспасяеми форхенд уинъри в най-важните моменти. Зверев обаче продължаваше да настоява и в крайна смека вдигна победоносно ръце във въздуха след непредизвикана грешка на своя опонент, която му позволи да пробие за първи път при общо 17-тата му възможност. Оттам насетне местният любимец започна да се чувства много по-комфортно на корта и съвсем скоро вкара сблъсъка за трофея в решителен сет.

Там двамата играчи ни предложиха най-доброто от своя тенис и станахме свидетели на изключително сериозна битка. Този път никой не съумя да се откъсне рано напред в резултата, а разиграванията ставаха все по-дълги и изтощителни. Французинът отново се опитваше да бъде агресора на корта, докато световният номер четири беше като стена от дъното на корта и имаше отговор за почти всяко едно агресивно продължение от ракетата на младока.

Все пак мощта на Фис му позволяваше да намира път покрай дефанзивата на германеца и той отрази поредните точки за пробив пред своя съперник, за да поведе с 3:2. Накрая обаче стомната на по-нискоранкирания играч изглеждаше, че ще се счупи при 4:4, само че той продължаваше да действа с изключителен кураж и се доближи на само гейм от победата.

Следващият много интересен момент дойде в 11-ия гейм, когато французинът се опита да спаси брейкбол със сервис отдолу, но топката му излезе в аут и последваха бурни освирквания. Младежката дързост на Фис  не му позволи да се трогне от този факт и той си осигури минимум тайбрек в сета, а на почивката последва размяна на реплики между играчите, които не таяха никак топли чувства един към друг по време на този епизод от двубоя.

Зверв също беше поставен пред тежко изпитание, ала се върна успешно от 0:30 и вкара срещата във финален тайбрек. В него Фис доминираше тотално, намирайки линиите с всеки един свой удар, като загуби само едно разиграване в целия дълъг 13-ти гейм и можеше да отпразнува дебютната си титла на ниво ATP 500!

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Безстрашен Фис спаси 21 брейкбола и детронира защитаващия шапион Зверев в родния му град! Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | артур фис | Обзори | хамбург

Коментари





Следвайте ни в Facebook