Безупречно завръщане: Защитаващият шампион Алкарас разгроми играч с две титли през сезона

от в 19:13 на 18.04.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас при участието си на Мастърсите в Индиън Уелс и в Маями, за пореден път доказа безспорната си класа, като завръщайки се от травма, спечели общо 10 поредни двубоя, при това всичките в по два сета. Серията на 19-годишния испанец го отведе до дебютната му титла в Калифорния и завръщане под номер едно в световната ранглиста, но впоследствие след отпадането си на полуфиналите във Флорида, когато допусна поражение от Яник Синер, то тийнейджърът отново се раздели със статута си на първа ракета на планетата за сметка на Новак Джокович, който пое водачеството в подреждането.

Началото на клей сезона пък далеч не се разви по план за Карлитос, който получи третата си контузия от старта на 2023-та насам, като беше възпрепятстван от това да се включи на Мастърса в Монте Карло. Все пак, проблемите от физическо естество за носителя на титлата от US Open не се оказаха толкова дълготрайни и през настоящата седмица той се завърна обратно на корта за АТР 500 турнира в Барселона, където в ролята си на защитаващ шампион не остави никакви шансове на старта на Нуно Боржеш, който има спечелени два Чаланджър трофея на сметката си през сезона, надделявайки над него с 6:3 6:1, за само 62 минути игра. В осминафиналната фаза за топ поставения в схемата пък предстои сблъсък срещу негов сънародник, след като той ще срещне победителя от испанското дерби между Бернабе Сапата Мирайес и Роберто Баутиста Агут.

Още от първите разигравания в двубоя си личеше старанието на фаворита максимално бързо да се приспособи към настилката на корта, при което в първите минути често удряше топката с рамката на ракетата или изпращаше отиграванията си извън очертанията на полето. Въпреки това, не отне много време на местния любимец преди да вдигне качеството в равнището си, като скоростта, с която изпращаше ударите си в посока половината на световния номер 79, в немалко случаи водеше до грешки в играта на по-нискоранкирания тенисист и пробивът в актива на защитаващия шампион беше факт.

Оттам насетне топ поставеният в схемата навлезе в ритъм, като неизменно наказваше всяка по-плитка топка от своята страна на мрежата, продуцирайки печелившо отиграване и без време, дублира преднината си в резултата. Застанал на сервис за спечелването на сета, Алкарас допусна известни колебания, които позволиха на португалеца да се задържи още в битката за откриващата част, ала мигновено тийнейджърът се реабилитира с нов пробив и направи първата крачка по пътя към победата.

Позитивните знаци в представянето на световния номер две продължиха и на старта на втората част, когато той вдигна оборотите значително и властваше изцяло при разиграванията от основната линия, което му позволи без каквито и да било затруднения, да поведе с аванс от брейк. Впоследствие в старанието си да е агресивен и да задава темпото във всяка точка, то грешките от ракетата на испанеца зачестиха и той беше напът да се сбогува със спечелената преднина. Изправен до стената в оказалия се решителен пети гейм, Карлитос отрази брейкбол, с което напълно обезкуражи аутсайдера и броени минути по-късно реализира втори пробив, за да сложи точка на спора в срещата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Безупречно завръщане: Защитаващият шампион Алкарас разгроми играч с две титли през сезона Мартин Петков
Теми:  
atp | барселона | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | нуно боржеш

Коментари





Следвайте ни в Facebook