Битка №53 - Рекордна седма титла в Мелбърн за Джокович или двоен Кариерен Шлем за Надал?

от в 00:02 на 27.01.2019
В
Най-важният мач на Аустрелиън Оупън 2019 е на няколко часа разстояние, като на финала ще се изправят не кои да е, а първите двама поставени в турнира - Новак Джокович и Рафаел Надал.

Двамата тенисисти се познават отлично - тяхното съперничество е предложило най-много мачове от всяко друго в Откритата Ера, като срещите са общо 52, а утре предстои да видим сблъсък №53. Залозите и за двамата са изключително високи. Спечели ли Джокович, той ще стане рекордьор по спечелени титли в Мелбърн с общо седем такива, както и ще се доближи само на две титли от Големия Шлем разстояние от утрешния си опонент. Спечели ли Надал пък, Матадора ще стане първият тенисист, спечелил двоен Кариерен Шлем (всички турнири от Големия Шлем поне два пъти), както и ще се доближи само на два успеха от 20-те ,,Мейджъра" на Роджър Федерер - играчът с най-много Шлемове в историята.

Резултат с изображение за djokovicТози мач идва и в най-подходящото време - и двамата се намират в отлична форма и премазват съперниците си, доминирайки във всичките си мачове досега, най-вече в полуфиналните си срещи, в които и двамата спечелиха един сет с 6:0, а мачовете си - за под два часа. Както Матс Виландър и Барбара Шет отбелязаха, Джокович и Надал сякаш никога преди не са изглеждали толкова равностойни - винаги единият е бил в чудовищна форма, а другият в леко по-слаба такава. Този път нещата изглеждат съвсем неясни, но има и някои подробности.

Определено Аустрелиън Оупън е любимият турнир от Големия Шлем на сърбина и шестте му титли в Мелбърн сами говорят за себе си. Джокович също така никога не е губил мач в австралийския град, след като е достигнал до полуфиналите на надпреварата. Но и Надал може да се похвали с нещо - той не е загубил нито един сет на тазгодишния Аустрелиън Оупън, а новият му сервис, както и изключитлно агресивен стил на игра, който демонстрира, наистина опровергават всички, които смятат манакореца за дефанзивен тенисист.

Нека си припомним три от най-важните мачове между двамата: 

Резултат с изображение за nadalПървият е последният мач, който те изиграха. Той бе двудневен полуфинал на миналогодишния Уимбълдън, когато станахме свидетели на един от мачовете на годината. Надал отново бе втори поставен, а Джокович се завръщаше от контузия и заемаше неотговарящото на класата му 12-то място. Двамата тогава сътвориха нещо незабравимо - 5-сетов трилър, множество извънземни точки и отигравания, зашеметяваща психика и спасени брейкболи и мачболи в последния сет. В крайна сметка тази епика завърши в полза на Новак, но както това се случи, така и за няколко точки мачът не бе спечелен от испанеца.

Вторият е другият им мач в Мелбърн, а именно - финалът им от 2012-та, продължил цели 5 часа и 53 минути. Тогава отново станахме свидетели на невиждани обрати и точки, като отново Ноле бе победителят след пет покъртителни сета.

Третият им мач, който ще разгледаме, е последният им финал в турнирите от Големия Шлем. Това бе през 2014-та на Ролан Гарос - господството на Рафа. И той отново го демонстрира, слагайки край на серията от четири поредни победи на Джокович, след като бе загубил първия сет в мача.

Нека разгледаме и малко статистика: 

  • Новак води с 14:10 победи във финалните мачове

  • Надал обаче води с 4:3 победи във финалите на турнирите от Големия Шлем

  • Испанецът също така води и с 9:5 в мачовете от Големия Шлем

  • Сърбинът води с 18:7 победи на твърди кортове, като е в серия от седем поредни такива


Изходът на утрешния супер-сблъсък е неясен, но друго е ясно - очаква ни изключително шоу, а на нас ни остава да се настаним удобно пред малките екрани в 10:30 и да се заредим с огромно търпение, защото всички предпоставки за уникална маратонска класика са налице!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка №53 - Рекордна седма титла в Мелбърн за Джокович или двоен Кариерен Шлем за Надал? В

Коментари





Следвайте ни в Facebook