Битка до последно: Контавейт сътвори зрелищен обрат срещу Сакари и триумфира в Русия!

от в 16:14 на 13.02.2022
Владислав Риждов

Анет Контавейт продължава да властва в турнирите на закрито и през този сезон, след като в края на миналата година бе непобедима в надпреварите в зала, и днес триумфира с пореден трофей, надделявайки над Мария Сакари в двубой, изпълнен с интрига от първата до последната точка. Естонката бе само на гейм от загубата в третия сет, когато изоставаше с 2:5, ала демонстрира изумителна воля за победа и съумя да спечели следващите 5 гейма, за да се поздрави с крайния успех - 5:7 7:6(4) 7:5, след близо 3 часа престой на корта. Това бе 20-а поредна победа в зала за световната №9 и шеста титла за нея на ниво WTA.

Срещата стартира с уверена игра от страна на двете финалистки, които разчитаха на безупречните си изяви от сервис линията, за да трупат лесни точки. Така паритетът се запази до 2:2, а в петия гейм дойдоха първите възможности за брейк, които бяха на сметката на Контавейт. Агресивният стил на естонката даде нужния резултата и Сакари допусна нетипични за нея грешки, които позволиха на световната номер 9 да излезе напред с 4:2. Контавейт затвърди убедително за 5:2 и изглеждаше напълно немислимо да станем свидетели на това, което последва. Втората в схемата претърпя пълна разруха в играта си и се провали, сервирайки за сета, а Сакари се възползва по чудесен начин от появилия се спад при съперничката си, като не и даде нито гейм повече до края на частта.

Възходът на топ поставената продължи и след подновяването на играта, като тя моментално се озова във водеща позиция с пробив аванс, като дори можеше да направи преднината си още по-изразителна. Контавейт обаче продължи да вярва в способностите си и се измъкна от напрегнатата ситуация, а скоро след това изравни резултата. Последваха няколко равностойни гейма, а в края гъркинята се добра до отлични шансове да сложи точка на спора, но паритетът остана непроменен и така двете трябваше да решат изхода от сета след тайбрек. В него възродената естонка поведе рано в точките, но двете размениха полетата си при равен резултат. Въпреки това Контавейт продължи да бъде по-активната на корта и тя на бърза ръка отвори разлика от три точки в своя полза, преди да измъкне сета, запазвайки надежди за краен триумф.

Решаващата част започна по вкуса на световната номер 7. Подобно на втория сет, Сакари пое рано контрола върху събитията на корта и си осигури лидерска позиция, повеждайки с 3:0. Ракета номер едно на Гърция при дамите излъчваше далеч повече самочувствие спрямо опонентката си и умело запази преднината си въпреки опитите на Контавейт да наруши статуквото. Топ поставената поведе със солидна преднина от 5:2 и макар да изглеждаше, че краят на мача скоро ще настъпи, то деветата в света имаше съвсем други планове.

Тя започна да играе все по-агресивно и да поема рискове, пласирайки ударите си в близост до линиите, което се оказа и правилната рецепта за неин успех. Неточностите от ракетата на гъркинята зачестиха, докато с всяка изминала минута Анет ставаше все по-уверена в себе си и възможностите си. Тя успя да реализира два пробива, които ѝ помогнаха да обърне нещата в своя полза и така да завоюва шести трофей в кариерата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка до последно: Контавейт сътвори зрелищен обрат срещу Сакари и триумфира в Русия! Владислав Риждов
Теми:  
wta | анет контавейт | мария сакари | санкт петербург | тенис турнир в санкт петербург | финал

Коментари





Следвайте ни в Facebook