Битка до самия край: Руне оцеля в 5-сетов трилър срещу Серундоло и отново е 1/4-финалист на РГ

от в 19:19 на 05.06.2023
Мирела Николова

Холгер Руне е един от състезателите, демонстриращи най-добра форма в хода на настоящия клей сезон, но през днешния ден младокът бе поставен пред сериозно изпитание в осминафиналите на Ролан Гарос, тъй като трябваше да се изправи срещу Франсиско Серундоло. Аржентинецът успя сериозно да затрудни скандинавския тенисист, но въпреки това шестият в света показа най-доброто си лице в решителните моменти от мача и надделя в петсетовата битка, затваряйки сблъсъка в своя полза след 7:6(3) 3:6 6:4 1:6 7:6(7). По този начин той продължава към четвъртфиналната фаза на надпреварата, където му предстои да се изправи срещу миналогодишния финалист Каспър Рууд.

Датчанинът постави вихрено начало на двубоя, като изцяло доминираше, налагайки офанзивния си стил на игра и търсейки агресивно продължение от всяка една позиция. Така той достигна до аванс от пробив и 4:1, след което обаче уинърите отстъпиха място на непредизвиканите неточности и в последния възможен момент южноамериканецът изравни геймовете за 5:5. Скоро се стигна до тайбрек, в който класата на Руне си каза думата и след два късни минипробива световният №6 взе предимство в общия резултат.

Във втория сет обаче интензитетът в играта на 20-годишния тенисист изцяло се изгуби, което позволи на аржентинеца да поеме инициативата в разиграванията и да осъществи брейк, след който поведе с 4:1. Същевременно сервисът на 23-тия в света функционираше безотказно и с негова помощ той не загуби нито точка повече на собствен начален удар, за да изравни отделните части.

Сценарият от дебютния сет до голяма степен се повтори и в третия, тъй като скандинавецът отново започна уверено и си изгради преднина от пробив, но и тук допусна възвръщане на паритета за 4:4. Все пак той успя бързо да се мобилизира и след като спаси брейкбол, още в следващия гейм нанесе нов брейк, с който отново се подаде напред в сетовете.

Двубоят претърпя рязък завой в четвъртия сет, когато Серундоло отново започна да пласира ударите си дълбоко в противниковата половина, отнемайки от Руне възможността да доминира разиграванията. Благодарение на това аржентинецът откри солидна разлика от 4:0, след което трети пробив в седмия гейм окончателно предреши изиграването на пети решителен сет.

В него всеки от двамата поддържаше високо ниво на игра, като неточностите бяха сведени до минимум. Сервиращите изцяло доминираха подаванията си и паритетът безпроблемно бе опазен до 3:3. В осмия гейм южноамериканският тенисист достигна до 0:40 в противниковото подаване и три скрити мачбола, но всеки от тях бе пропилян след непредизвикана грешка.

Още в следващия гейм Руне се възползва от спада в увереността на противника си и направи наглед решителна крачка към победата, осъществявайки пробив за 5:4, но тогава датчанинът се поддаде на нервното напрежение и допусна моментален рибрейк. Последваха две рутинно спечелени подавания от двамата, преди да се стигне до изиграването на решителен дълъг тайбрек. В него силите бяха напълно изравнени, но при 6:7 точки световният №6 изпълни неспасяемо воле с рамката на ракетата, което бе повратният момент в този толкова драматичен двубой, тъй като оттам насетне Руне не загуби нито точка повече и съвсем скоро ликуваше с крайната победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка до самия край: Руне оцеля в 5-сетов трилър срещу Серундоло и отново е 1/4-финалист на РГ Мирела Николова
Теми:  
atp | Обзори | ролан гарос 2023 | франсиско серундоло | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook