Битка докрай: Сабаленка сътвори немислим обрат срещу 37-годишна ветеранка в Ню Йорк!

от в 02:02 на 02.09.2022
Мартин Петков

Арина Сабаленка е една от тенисистките през годината, които срещат сериозен проблем с това да поддържат постоянно високо нивото си и спадовете в представянето ѝ се превърнаха в често срещано явление. Беларуската откри победоносно участието си на US Open, ала през днешния ден отново не впечатли с играта си, но пък за сметка на това блесна с характер в най-важните моменти и осъществи немислим обрат за малко над два часа игра, спасявайки два мачбола по пътя към успеха си срещу ветеранката Кая Канепи - 2:6 7:6(8) 6:4. Сега за световната номер 6, която има да брани полуфинала си от миналогодишното издание на Откритото първенство на САЩ, предстои в третия етап на надпреварата да срещне една измежду квалификантката Клара Бурел и Алисън ван Уйтванк.

Началото на двубоя наглед неочаквано предвид факта, че двете състезателки разполагат със солиден начален удар, премина под контрола на посрещащите, като в печеливша позиция излезе естонката, която неведнъж се възползва от колебливостите при съперничката си, за да реализира пробив. Канепи впоследствие умело реставрира сервиса си и поддържаше над 90% спечелени точки на първо подаване, с което, освен че сломи съпротивата на беларуската, то тя се поздрави с втори брейк на сметката си по пътя към успех в откриващия сет.

Във втората част доминацията на световната номер 34 придоби съвсем нови граници, след като тя спечели пет от първите шест гейма и разполагаше с убедителен аванс в резултата от сет и 5:1. Именно тогава обаче на пиадестала излязоха непримиримостта и волята да се бори, които демонстрира миналогодишната полуфиналистка, за да "влезе в зоната", напомняйки за формата си отпреди година, като на бърза ръка съумя да навакса изгубеното, а ние станахме свидетели на тайбрек. В дългия гейм драмата беше бълна, а обрати не липсваха и след като световната номер 6 първа достигна сетбол, то последваха два мачбола пред 37-годишната състезателка, която неистово ги пропиля с топка извън очертанията на корта, за да може Сабаленка в късна драма да възстанови равенството в отделните части.

В решителния трети сет се наблюдаваше равнопоставеност на корта в началните минути, но ледът бе разчупен, след като беларуската се позова за пореден път на мощните удари, с които разполага и за първи път от старта на срещата поведе в резултата с пробив - 4:2. Канепи все пак не беше готова да се откаже и даде всичко от себе си в идните минути, като достигна три брейкбола, но наглед изнемощяла не успя нито веднъж да си спечели предимство в разиграванията и Сабаленка измъкна финалния си сервис гейм след близо 10-минутна битка, оползотворявайки третия си мачбол.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битка докрай: Сабаленка сътвори немислим обрат срещу 37-годишна ветеранка в Ню Йорк! Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | Арина Сабаленка | кая канепи

Коментари





Следвайте ни в Facebook