Битка, обрати и крампи: Квалификант докара Алкарас до предела, но изненада нямаше

от в 21:14 на 30.07.2022
Калоян Соколов

Карлос Алкарас нямаше никакви проблеми в откриващите си два двубоя на надпреварата в Умаг и вървеше безпроблемно към защитата на титлата си. Именно хърватският град се оказа щастливото място на тийнейджъра, след като неговата дебютна ATP титла беше спечелено точно там през миналия сезон.

Днес обаче световният номер пет трябваше да премине през сериозно изпитание, тъй като квалификантът Джулио Зепиери демонстрира завидно равнище на игра и не остана далеч от сензацията, само че тялото му не издържа на натоварването и това направи разликата в края, за да може топ поставеният да се наложи със 7:5 4:6 6:3. Така световният номер пет спря похода на 20-годишния си опонент, който до тази седмица никога не беше печелил мач в ATP Тура, а на финала го очаква сблъсък с един измежду италианците Франко Агаменоне и Яник Синер.

Фаворитът потегли ударно и поведе с ранен пробив, но се виждаше желанието на Зепиери да не бъде в поддържаща роля по време на двубоя и редовно 168-ият в света се изтегляше на форхенда си и атакуваше второто подаване на Алкарас. Италианецът ускоряваше топката впечатляващо и от двете страни, като често осуетяваше опитите на съперника си за излизания към мрежата. Това му помогна да обърне нещата до 5:4 в своя полза и той дори се сдоби с два сетбола, ала защитаващият шампион отвърна на предизвикателството и успя да измъкне успеха в откриващата част.

Вторият сет започна с ранни възможности за пробив пред лидера в схемата, само че аутсайдерът за пореден път показа характер и измъкна сервис гейма си. Впоследствие Зепиери значително подобри изявите си на собствен сервис и същевременно действаше много свободно на ретур, което му позволи да стигне до решаващ брейк при 5:4 в своя полза и по този начин да изравни общия резултат.

Третата част стартира вихрено за Карлитос, чиито мълниеносни комбинации работеха безотказно и точките се трупаха скоропостижно в актива му. Италианецът пък изглеждаше напълно безпомощен и изостана с цели два брейка, а на този етап изходът на битката изглеждаше предрешен. Младокът обаче намери сили да продължи съпротивата си и заличи цялото си изоставане, връщайки паритета в геймовете за 3:3. 

Тогава тялото на Зепиери просто не издържа и шестте изиграни мача през последните дни си казаха тежката дума. Крампите обхванаха квалификанта с пълна сила и не го пуснаха до последно, докато Алкарас не позволи травмата на неговия съперник да го разсее и направи нужното, за да спечели срещата.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Битка, обрати и крампи: Квалификант докара Алкарас до предела, но изненада нямаше Калоян Соколов
Теми:  
atp | джулио зепиери | карлос алкарас | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook