Битката за №1: Петима играчи с шанс да оглавят ранглистата след US Open

от в 18:00 на 23.08.2022
Мирела Николова

През настоящия сезон битката за лидерството в световната ранглиста при мъжете е изключително оспорвана и продължава да се завързва все повече. Понастоящем тя бива оглавявана от Даниил Медведев, чието лидерство е сигурно до края на US Open. След Откритото първенство на САЩ обаче можем да станем свидетели на сериозно разместване в челото на класацията на АТР, тъй като цели петима играчи имат възможност да се изкачат до първата позиция в ранглистата при обновяването ѝ на 12 септември.

С най-добри шансове е Рафаел Надал, който пропусна втората половина на сезон 2021 и на практика няма никакви точки за защитаване до самия край на годината. В случай че спечели трофея, испанецът със сигурност ще се завърне на върха, независимо от резултатите на останалите претенденти. Матадора би могъл да стане №1 дори и ако загуби на финала, като единственото условие при този сценарий е шампионът да бъде някой, различен от Медведев.

Настоящият лидер Даниил Медведев ще има нелеката задача да защитава цели 2000 точки от миналогодишния си триумф в Ню Йорк, като всеки друг резултат с изключение на достигане до финала или спечелване на титлата би означавал загуба на първото място. Ако руснакът успее да защити трофея си от миналия сезон, то той ще запази водачеството си, без значение от изявите на своите конкуренти.

Ранкиран под №5 в класацията в момента, Стефанос Циципас също разполага с шансове да оглави ранглистата за първи път в кариерата си. Подобно на Медведев, гъркът трябва да се класира за финала, за да запази шансовете си да се изкачи на върха. Единствено триумф на Циципас срещу всеки друг, освен Надал, би могъл да му гарантира първата позиция, но само в случай че останалите претенденти отпаднат рано.

Световният №4 Карлос Алкарас пък има възможност да се превърне в най-младия водач в ранглистата, а за целта ще трябва да спечели титлата, като отново условието е Надал да е загубил преди финала. 

Каспър Рууд, заемащ седмата позиция в класацията на АТР, също има теоретични шансове да се изкачи на върха, но в неговия случай той задължително ще трябва да завоюва трофея, като негов опонент на финала не трябва да е Надал, а освен това останалите претенденти да са загубили в по-ранните етапи.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Битката за №1: Петима играчи с шанс да оглавят ранглистата след US Open Мирела Николова
Теми:  
atp | даниил медведев | карлос алкарас | каспър рууд | любопитно | ранглисти | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook