Битката за финалите в Торино: Какви са шансовете в края на сезона?

от в 07:49 на 27.10.2021
Диана Андреева

Кои ще са последните двама състезатели, класирали се за Nitto ATP Finals 2021? Това е въпросът, който почти всеки тенис почитател си задава през последните няколко дни. Битката е ожесточена, а всеки един мач може да промени класацията. Към момента е сигурно участието на Новак Джокович, Даниил Медведев, Стефанос Циципас, Александър Зверев, Андрей Рубльов и Матео Беретини, но нека разгледаме кои са претендентите за свободните позиции и кой има най-реални шансове да остане резерва на тазгодишния заключителен турнир в мъжкия тенис.

Пандемията от COVID-19 принуди Тура да "замрази" световната ранглиста в продължение на повече от 12 месеца, а това, макар и често критикувано, ще се окаже ключово за състезанието в Торино. През 2019-а година и четиримата най-сериозни претенденти за място на Nitto ATP Finals са били далеч от висотите на играта си в момента и са нямали почти никакви значими успехи на ниво ATP. Казано по друг начин, на Камерън Нори, Хуберт Хуркач, Каспър Рууд и Яник Синер няма да им се налага да защитават голям набор от точки в последните четири събития от сезон 2021. Това са турнирите във Виена и Санкт Петербург, които са в ход от понеделник, както и Мастърса в Париж(01.11-07.11) и надпреварата в Стокхолм - от 7 до 13 ноември.

Каспър Рууд

Каспър Рууд изглежда като най-изявен фаворит към момента за участие във финалното събитие. Носител на цели пет титли през сезон 2021, норвежецът има зад гърба си общо 50 победи за годината. Тъй като предпочете да се включи в Erste Bank Open, а не в турнира в Санкт Петербург, от новата седмица Каспър ще отстъпи цели 45 точки. Дори и да спечели трофея във Виена, той няма да успее да си осигури място сред най-добрите осем, но ще бъде все по-близо до така желаното класиране за Nitto ATP Finals. Разликата между Рууд и следващия в класацията Хуберт Хуркач ще бъде поне 100 точки от предстоящата седмица, което отново затвърждава идеята, че Каспър е най-близо до участие в Торино.

Хуберт Хуркач

Последен във временния списък с красираните състезатели за Торино е Хуберт Хуркач, тъй като Рафаел Надал сложи преждевременен край на сезона си поради контузия. Полякът не издържа на натиска от страна на бившия световен номер едно Анди Мъри в понеделник и допусна неочаквана загуба на старта във Виена. Това може и да се окаже много ключово поражение за него през годината, защото макар факта, че е защитил представянето си от 2019 година, той няма да добави никакви точки към актива си след края на Erste Bank Open и има шанс да бъде задминат още идния понеделник от Синер и/или Нори, стига те да достигнат до полуфиналната фаза. От тук насетне Хуркач ще има възможност само да се изкачва в ранглистата известна като Race to Turin, но мястото му е поставено под сериозен натиск.

Яник Синер

Яник Синер към момента е девети в надпреварата за Торино, а до края на сезона е заявил участие във всички възможни събития - Erste Bank Open, Paris Masters и Stockholm Open. През 2019 година италианският младок е участвал единствено във Виена, където е достигнал до втори кръг и в момента има да защитава 45 точки. Тепърва му предстои да открие тазгодишната си кампания в австрийската столица, но в случай, че не допусне изненада на старта, с всяка следваща победа Синер ще се приближава все по-уверено до място във финалите на ATP, макар и поне до края на Мастърса в Париж, той да няма възможност да се класира за Nitto ATP Finals.

Камерън Нори

Камерън Нори също безспорно заслужава участие в заключителния за сезона турнир. Британецът стана шампион на Мастърса в Индиън Уелс, а освен това бе четири пъти финалист на ATP. Двамата със Синер са разделени от едва няколко точки в "Race to Turin" класацията, но основната разлика се крие в това, че Нори няма нужда да защитава никакви точки от 2019-а. Левичарят потегли с убедителев успех във Виена в началото на работната седмица, но утре му предстои сериозно препятствие, в лицето на Феликс-Оже Алиасим, а едно поражение в тази фаза може да се окаже сериозно препятствие към крайната му цел, която той неведнъж сподели, че играе ключова роля в мотивацията му.

Изключени ли са изненади?

Разбира се, има и безброй други сценарии. Макар и да остава още едва един месец до началото на Nitto ATP Finals, все още шанс да намери място в турнира има дори и световният номер 27 Райли Опелка, но за тази цел той ще трябва да стане шампион както във Виена, така и в Париж, и в Стокхолм. По-реалистични изглеждат възможностите на Феликс-Оже Алиасим и Аслан Карацев, а имайки се предвид непредвидимата игра от страна на руснаса през цялата година, нищо за него не е невъзможно. 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битката за финалите в Торино: Какви са шансовете в края на сезона? Диана Андреева
Теми:  
nitto atp finals | аслан карацев | атр финали | камерън нори | каспър рууд | торино | феликс оже-алиасим | хуберт хуркач | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook