Битката за номер едно: Кой е с най-добри шансове да оглави световната ранглиста след клей сезона?

от в 08:57 на 09.05.2021
Диана Андреева

Новак Джокович оглавява световната ранглиста вече повече от една година. Сърбинът е на върха за 319-та седмица в своята кариера, което е и прецедент в мъжкия тенис - никой до сега не е постигал подобен рекорд. Но какво ще стане след края на клей сезона? Има ли възможност някой друг да заеме челното място в ATP класацията? Кой може да бъде новият "крал" на ATP? Нека разгледаме възможните сценарии в предстоящите три турнира - Mutua Madrid Open, който в момента се провежда, BNL D'Italia и Roland Garros.

Единствените конкуренти на Джокович за позицията на световен номер едно са Рафаел Надал и Даниил Медведев, които в момента се намират съответно на 2153 и 2263 точки от него. От сериозна полза и за тримата тенисисти е системата за точкуване, която ATP използва в момента, поради пандемията от COVID-19 - в случай че участник не защити представянето си в последното издание на дадена надпревара, то той губи само половината от точките. Например Новак Джокович е шампион в Мадрид през 2019 г. Тази година взе решение да пропусне турнира, с цел да се възстанови и да прекара време със семейството си, и вместо да загуби 1000 пункта, той ще отстъпи само с 500.

Даниил Медведев се намира в най-благоприятната ситуация. Руснакът не е преминавал първи кръг на никой от трите клей турнира, което е и причината да му се налага да защитава едва 15 пункта - по 5 от всяка една надпревара. По-рано през седмицата Медведев записа успех в испанската столица, което значи, че от понеделник точките в актива му ще се увеличат с 45. Погледнато от друг ъгъл обаче, Даниил не е фен на червените кортове и с голямо нежелание се състезава на тази настилка, което прави задачата му да оглави ATP класацията, много малко вероятна.

Рафаел Надал неслучайно е наричан Краля на клея. Испанецът има зад гърба си общо 61 заглавия на тази настилка, а именно убедителното му представяне на червени кортове е причината през този месец той да трябва да защити повече от 1000 точки. През миналия сезон Рафа неочаквано напусна турнира в Рим в четвърти кръг, точно както се случи и преди броени часове в Мадрид. Миналата година календарът на ATP бе сериозно разбъркан поради пандемията от COVID-19, но това не попречи на Матадора да вдигне 13-ти трофей на Ролан Гарос и по този начин да настигне Роджър Федерер по брой титли от Големия шлем. 

Новак Джокович ще трябва да отстъпи 500 точки от понеделник, тъй като няма да защити титлата си в Мадрид, а в случай че не успее да спечели турнира в Рим, сърбинът ще загуби още толкова пункта. Преди Ролан Гарос обаче световният номер едно ще вземе участие в надпревара от сериите ATP 250, състояща се в Белград, което е и начин Ноле да увеличи аванса си, преди да започне кампанията си в Париж, където е нужно да достигне до финал, ако не иска да загуби още 600 точки.

Как Рафаел Надал може да оглави класацията?

Рафаел Надал за последно бе на върха на световната ранглиста в началото на сезон 2020. От тогава Матадора "диша зад врата" на Джокович, а през тази година се лута между втората и третата позиция. Но Краля на клея ще може отново да застане на челното място в мъжкия тенис. За тази цел испанецът задължително трябва да спечели титлата на Ролан Гарос. В случай че Надал защити точките си в Рим, той може да оглави класирането, само при условие, че Новак не триумфира на BNL D'Italia и не успее да достигне до финала на Откритото първенство на Франция. Ако Рафа стане шампион както в Рим, така и в Париж, независимо от представянето на сръбския му колега в Белград, Надал ще бъде новият крал на ATP.

Има ли сценарий, при който Медведев застава на върха?

От 2004 година насам, когато Анди Родик отстъпва челното място, никой извън Голямата четворка не е заемал позицията на световен номер едно. Но това може да се промени, в случай че Медведев спечели Ролан Гарос, а Ноле не защити миналогодишното си представяне в Париж. Ако руснакът спечели титлата в Рим, а по-късно и в Париж, то той ще постигне нов личен рекорд, заставайки на върха на класацията. Даниил има шанс да стане крал на ранглистата, ако вдигне трофея в Рим, Надал не успее да защити представянето си от 2020 в италианската столица, а Джокович не достигне до финала на Ролан Гарос.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битката за номер едно: Кой е с най-добри шансове да оглави световната ранглиста след клей сезона? Диана Андреева
Теми:  
даниил медведев | новак джокович | ранглиста | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook