Битките на осемте най-добри започнаха: Сакари надделя над последната WTA 1000 шампионка

от в 02:59 на 01.11.2022
Мартин Петков

Настана време за заключителната част от тенис сезона, когато най-добрите осем за годината в WTA Тура се събират за финалния турнир, поделени в две групи по четири състезателки, от които по две продължават към полуфиналите и впоследствие финал излъчва шампионката. Тазгодишното издание на надпреварата до последно беше под въпрос от коя страна ще бъде организирана, ала в крайна сметка бе взето решение да се проведе в САЩ в град Форт Уърт.

През тази нощ беше дадено и официалното начало на турнира на сингъл, като честта да излязат на корта в откриващия мач имаха Джесика Пегула и Мария Сакари, респективно рамкирани като номер 3 и 5 в класацията на WTA. Това беше своебразно повторение на сблъсъка им за титлата на WTA 1000 надпреварата в Гуадалахара преди седмица, когато американката се наложи, ала представителката на Балканите взе своя сладък реванш днес, поздравявайки се с крайния успех след два тайбрек сета - 7:6(6) 7:6(4). По този начин Сакари оглавява групата си, в която още освен първата ракета на домакините попадат Онс Жабер и Арина Сабаленка.

Гъркинята нагледно излезе крайно мотивирана и изпълняваше ударите си със сериозна агресия, която се превърна в атестат за лесни точки и скоро пробив аванс личеше в актива на подгласничката от мексиканския град. Пегула не се нуждаеше от дълго време за адаптация към условията и светкавично навакса изгубеното, съумявайки дори да установи контрол над случващото се. Двете финалистки от Гуадалахара в почти цялата част от времето разчитаха на дланния си удар, като опитваха да градят играта си около него, предвид колебливото си подаване, което не беше лишено от куп неточности. 

Световната номер 5 наподобяваше далеч по-голяма увереност с изявите си и на два пъти си спечели предимство в резултата, завоювайки сервиса на съперничката, ала американката остана хладнокръвна и посредством качествените си ретури предизвика изиграването на тайбрек. В дългия гейм Сакари наказа още първия миг на разконцентрация от своята противничка, като взе инициативата на своя страна с аванс от минипробив и впоследствие допусна колебания, когато "сетът беше на ракетата ѝ", но се справи от при третата си възможност да открие сметката си в сблъсъка.

На старта на втората част последната WTA 1000 шампионка видимо изглеждаше разочарована от случилото се преди броени минути, като грешеше значително повече и логично предаде сервиса си в актива на балканската състезателка. Гъркинята обаче за пореден не успя да се справи в ролята на лидер и под натиска на нервните признаци трябваше да премине през спад в представянето си, по време на който допусна възстановяване на паритета. При настъпването на заключителния 12-и гейм световната номер 3 беше изправена пред угрозата още на нейн начален удар да бъде сложен край на двубоя, ала тя спаси два мачбола и оцеля, но само за да видим поредния безупречно проведен тайбрек от страна на Сакари, която заслужено откри победоносно кампанията си в турнира на осемте най-добри за сезона.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Битките на осемте най-добри започнаха: Сакари надделя над последната WTA 1000 шампионка Мартин Петков
Теми:  
wta | джесика пегула | мария сакари | финали wta | форт уърт

Коментари





Следвайте ни в Facebook