Бивш №36 в света: Федерер унищожи амбициите на Анди Родик за по-успешна кариера

от в 15:09 на 02.07.2020
Петър Колев
Анди Родик се е намирал под №1 на световната ранглиста на ATP от 3 ноември, 2003 г. до 1 февруари, 2004 г. за кратките 13 седмици. В своята сравнително дълга кариера американецът печели 32 титли, включително и една от турнирите от Големия шлем, на US Open през 2003 г., и пет трофея от категорията Мастърс 1000.

Родик

Няма спор, че Роджър Федерер е попречил на американеца от това да спечели още много титли. Швейцарецът и Родик са играли 24 пъти помежду си, като Маестрото води с убедителните 21 победи срещу само 3 загуби. Американецът губи мястото си като водач на световната ранглиста от швейцареца след като Федерер печели трофея на Australian Open през 2004 г.

Съперничеството им включва четири финала на турнири от Шлема - три на Уимбълдън и един на US Open, всички спечелени от Маестрото. Родик дори споделя, че не възприема мачовете помежду им като съперничество, тъй като евентуално такова не би трябвало да е толкова едностранно. На финала на Уимбълдън през 2009 г. Анди отстъпва пред Роджър в пет сета.

Мачът включва пети сет, съставен от общо 30 гейма (редорд за Мейджър финал), и продължава над пет часа. В последния гейм на решителния сет сервисът на Родик бива пробит за първи път в целия мач. С тази победи Федерер подобрява рекорда на Пийт Сампрас за брой спечелени титли от Големия шлем, като Анди дори се извинява на своя сънародник (който се намира в публиката) затова, че не е успял да спре швейцареца.

Roddick: This Makes Federer Truly Special - Tennis Now

В рубриката "Какво щеше да стане, ако Голямата Тройка не съществуваше?" на TennisBreakNews бившият френски тенисист Флоран Сера споделя, че според него Анди Родик доста е пострадал след появата на Рождър Федерер на голямата сцена.

"Анди Родик беше не само жертва на появата на Роджър Федерер, но и на цялостното забавяне на настилките в тениса.", казва Сера. "Той беше мощен и завършен играч (малко по-слаб от бекхенд все пак), който със своя качествен сервис щеше да спечели Уимбълдън и US Open по няколко пъти, ако настилката не беше забавена.

Със сигурност рекордът му срещу Федерер показва как швейцарецът е унищожил всички възможностти пред него за създаде оща по-успешна кариера и да настигне Пийт Сампрас.", добави французинът. "Ако погледнем баланса му срещу Джокович например (5 победи и 4 загуби за Родик), разбираме, че той наистина е притежавал нивото да бъде конкурентен на Голямата Тройка, въпреки че в периода между 2007 и 2012 сърбинът не е бил в най-добрата си форма.

Terrible for Novak Djokovic" - Andy Roddick Gives His Take on ...

Без Голямата Тройка със сигурност бихме имали по-непредсказуеми турнири, с повече напрежение, но това не означава, че те биха станали по-интересни. Феновете на тениса обичат съперничествата. Без Федерер, Надал и Джокович щяхме да имаме повече напрежение, но щяхме ли да имаме такива изключителни съперничества? Съмнявам се.

Турът определено щеше да е по-непредсказуем, но нямаше да е толкова атрактивен без присъствието им, поне според мен. Не мисля, че на истинските ентусиасти някога ще им омръзне господството на Голямата Тройка. Може би тенисът ще получи по-голямо разпространение и нова публика, ако имаше повече играчи от различни страни, които да печелят турнири от Големия шлем.", завърши Сера.

Things Are Against Roger Federer" - Toni Nadal - EssentiallySports

Източник: Tennis World USA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бивш №36 в света: Федерер унищожи амбициите на Анди Родик за по-успешна кариера Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook