Бивш №75: Съкрушен съм; загубих всичките си точки при същите обстоятелства като Синер

от в 13:43 на 21.08.2024
Калоян Соколов

Историята на Камил Майхржак е слабо позната на тенис обществеността, но вчера беше припомнена с пълна сила от самия тенисист и този път определено тя ще събере много по-голям отзвук. Бившият номер 75 беше един от мнозината тенисисти, които реагираха негативно на новината, че Яник Синер няма да бъде изваден от тениса, въпреки че се е провалил на два допинг теста и в кръвта му е открито минимално количество от стероида костебол, който помага за по-бързо натрупване на мускулна маса.

Оказва се, че Майхржак до голяма степен се е намирал в сходна ситуация с тази на световния номер едно, но последствията за двамата са били коренно различни. Полякът разказва как също се е провалил на допинг тест, след като е бил хванат със забранена субстанция, която се оказва съставка в изотонична напитка, която той е приел, но на чийто етикет не е било упоменато, че въпросната субстанция е в нейния състав.

Това дава куража на Камил да обжалва наказанието си и в крайна сметка Спортният арбитражен съд приема неговата версия, че нарушението се е случило по невнимание, както стана и със Синер, само че точно тук идва голямата разлика. Италианецът излиза напълно сух от цялата ситуация, докато Майхржак получава забрана да играе в рамките на 12 месеца, което довежда до загубата на всички негови ранкинг точки и завръщане през миналия сезон на най-ниското професионално тенис ниво.

"Спомням си как получих тази болезнена новина, когато тъкмо щях да изляза на корта за следващия си мач. Първоначално трябваше да бъде отстранен от тениса за 4 години. Все пак съумях да докажа, че вината не е моя и още следващата година бях на корта, но вече бях загубил всичко, за което се борех през годините и сега отново си проправям път към елита, играейки по Фючърси и Чаланджъри.

По това време бях в топ 100 и играех най-добрия си тенис, а трябваше да страдам не по моя вина. Тогава обаче приех, че е трябвало да бъда по-внимателен и се съгласих с наказанието. Сега обаче не мога да намеря мир, защото виждаме напълно различно отношение към друг тенисист в абсолютно идентична ситуацията като моята. В момента съм наистина съкрушен" - признава полуфиналистът от ATP Cup 2023-та.

Веднага бе припомнен и случаят с Мариано Тамаро, който бе наказан за 15 месеца, след като баща му използва спрей, съдържащ същата забранена субстанция, за да обработи рана на коляното му.

Източник: Punto De Break

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Бивш №75: Съкрушен съм; загубих всичките си точки при същите обстоятелства като Синер Калоян Соколов
Теми:  
atp | Камил Майхржак | любопитно | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook