Бивш номер 3: Тялото на Федерер щеше да се счупи; Надал е на път да го последва

от в 14:15 на 05.12.2022
Калоян Соколов

Николай Давиденко определено е един от най-ощетените играчи в световния тенис, тъй като неговият пик в кариерара съвпадна с тоталната доминация от страна на Голямата тройка. Руснакът дълги години се подвизаваше в топ 5 на ранглистата, но имаше малшанса неизменно да среща някой измежду Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович в решителните фази на надпреварите от Големия шлем.

В крайна сметка обаче Давиденко нямаше същото спортно дълголетие като това на именитите си колеги и непрестанните контузии го накараха да се оттегли от професионалната тенис сцена преди цели осем години. Както обаче много добре знаем, то никой не е вечен и съвсем наскоро самият Федерер се сбогува със спорта, а Надал също изпитва сериозни здравлосовни проблеми през последните месеци. Бившият шампион от ATP финалите пък говори именно за двете легенди в последното си интервю и най-вече за трудностите да запазиш дълголетието си на корта.

За това дали отказването на Федерер беше очаквано:

- Напълно. Той е на 41, та да не би да искате да се състезава до 100-годишен? Разбрах, че надали ще се върне, след като направи първата си операция на коляното. Той изигра съвсем малко мачове през последните няколко години и всеки път му отнемаше все повече време да се възстанови, когато получи дадена травма. От личен опит знам как всичко се лекува значително по-трудно на 40, отколкото на 20. Тялото просто не е същото и проблемите започват при най-лекото увеличаване на натоварването. Единствената опция е да се състезаваш с постоянни болки, а този подход не може да те отведе далеч. Роджър осъзна навреме как не е същият играч и никога вече няма да достигне до най-добрия си тенис. Ако беше продължил, то тялото му щеше да се счупи. Решението на Федерер беше правилно и станахме свидетели на един великолепен негов бенефис.

За състоянието на Надал:

Все още е далеч от 40, но и той постепенно ще губи позиции. Вижда се, че физически му става все по-трудно и вероятно го очаква същото като Роджър. Следващият Ролан Гарос ще ни покаже точно какво е неговото състояние. Той се опитва да моделира играта си, така че да пести максимално много енергия, само че това трудно би могло да има някакъв положителен ефект. Младите момчета го "задушават" със силовия си тенис. Рафа има нужните удари и технически арсенал, за да надиграе всеки един съперник, ала и това понякога не е достатъчно за победата в дълъг мач срещу топ играч. В момента Надал вече се уморява по-бързо, което води до повече спадове в концентрацията и всичко това не му позволява да бъде толкова борбен на корта, колкото сме свикнали обикновено да го виждаме.

Източник: GoTennis.Ru

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бивш номер 3: Тялото на Федерер щеше да се счупи; Надал е на път да го последва Калоян Соколов
Теми:  
аtp | интервюта | николай давиденко | рафаел надал | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook