Бивш номер 9: Джокович трябва да внимава, защото същата контузия отказа Федерер от тениса

от в 12:11 на 17.06.2024
Калоян Соколов

Николас Алмагро предупреди Новак Джокович да бъде много внимателен с травмата, която получи на менискуса по време на Ролан Гарос и се превърна в причината за неговото отказване от турнира. Сърбинът се оперира преди близо две седмици в Париж, а преди няколко дни вече го видяхме как тренира във фитнеса и неговите почитатели започнаха да мечтаят за евентуално завръщане от страна на Джокера още за Уимбълдън.

Алмагро обаче е на мнението, че това би било неразумен ход от страна на 24-кратния "мейджър" шампион и разкри как именно същата травма е сложила край на неговата кариера, както и на тази на Роджър Федерер:

"Аз разкъсах менискуса си по много сходен начин. Жестовете ми бяха същите като тези на Джокович в Париж. Изглеждаше сякаш нищо не се е случило, но щом се изправих, веднага видях колко съм нестабилен и не можах да продължа мача. Веднага ми стана ясно, че става въпрос за проблем с мениксуса, докато го гледах срещу Серундоло, но започнах да се съмнявам в петия сет, защото се движеше толкова добре, а аз изобщо не можех да помръдна след това.

Разликата вероятно се крие в това, че при мен имаше счупване, докато при него говорим за разкъсване. Въпреки това, Новак трябва да е много внимателeн, защото изглежда като лека контузия, но това изобщо не е така. Аз избързах с връщането си след първата операция и веднага видях, че нещата не са наред.

Последваха нови две операции - едната след US Open, а другата някъде около Коледа (това се случва през 2017-та, след като испанецът получава идентична травма с тази на Джокович, по време на мач от втория кръг на Ролан Гарос срещу Дел Петро и впоследствие печели само още един мач в ATP Тура, като се отказа на следващата година).

При всеки сроковете са различни. На мен ми казаха да изчакам между 2 и 3 месеца, за да се възстанови напълно коляното. На Джокович е трябвало да бъде премахната част от менискуса по време на артроскопията, като сега трябва да изчака, докато укрепнат всички мускули на коляното. Не бих казал, че се отказах само заради тази контузия, но истината е, че качих килограми, приоритетите ми станаха други, а коляното ми продължаваше да страда и със сигурност това имаше роля с отказването ми от спорта.

Мисля, че Ноле няма да бъде на Уимбълдън и предстои да видим как ще се представи на Игрите в Париж, ако играе. Не е нужно да бърза, защото подобен тип контузии не са никак леки и трябва да внимава, защото Роджър Федерер имаше сходна травма, която трябваше да го извади от кортовете за около месец, а накрая се стигна до неговото отказване, така че е важно за Новак да регулира процеса на възстановяване по оптимален начин, за да не се стига до усложнения" - коментира бившият номер 9 пред испанската медия Relevo.

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Бивш номер 9: Джокович трябва да внимава, защото същата контузия отказа Федерер от тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | любопитно | николас алмагро | новак джокович | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook