Бившият треньор на Карацев: Той е много свит в живота, но на корта става като лъв

от в 14:45 на 27.04.2021
Калоян Соколов

Едва ли много от вас са чували името на Александър Куприн, но това е един от хората с най-големи заслуги за развитието на Аслан Карацев, който се превърна в сензацията на сезон 2021. Куприн поема талантливия играч още на 14-годишна възраст и даде скорошно интервю пред Sports. ru, в което разказва за трансформацията на Аслан през годините и как той е достигнал до върховете в тениса.

За първата среща с Карацев

Бях повикан от Ваня Потапов, с когото бяхме партньори в нашата академия. По това време в нея се провеждаше турнир и той беше изключително впечатлен от играта на едно момче и искаше на всяка цена да го видя. За мен Ваня беше нещо като Роджър Федерер, защото действително можеше да постигне огромни успехи в спорта, ако не беше неговата херния и веднага поехме към корта. Там видях едно 14-годишно момче, което се бореше в четвъртфинален двубой срещу възрастен човек и по нищо не му отстъпваше.

Аслан още тогава разполагаше с изключително мощни и плътни удари за възрастта си. Не бях виждал толкова добър бекхенд при подрастващ играч в цялата ми практика. Аслан разполага с невероятна техника, като същевременно има страхотна визия за тениса, а това услеснява съвместната работа. Той вижда един път даден елемент и може веднага да го възпроизведе, какъвто също е случаят с Федерер или Димитров.

Например аз много уважавам способността на Даниил Медведев да разсъждава на корта, съумявайки да превърне тениса в една истинска игра на шахмат, само че никога не съм бил почитател на неговия стил. При Карацев може да видим в пъти по-изчистени движения, които го добилжават значително до Марат Сафин.

За проблемите на Аслан в миналото и скорошните му успехи

-Аслан винаги е имал проблеми с концентрацията. Това беше основен обект на нашата работа, тъй като можеше да спечели дълга поредица от срещи, но в един момент нещата за него ставаха прекалено лесни и идваше сериозно отпускане от негова страна. В такива моменти той спира да мисли и изпитва сериозни проблеми с дишането си. Смятам, че дългата пауза му беше от полза, за да се успокои и сега изглежда далеч по-концентриран на корта.

Не трябва да пренебрегваме и значителното му подобрение в началния удар. Преди движението му беше прекалено дълго, докато сега го съкрати и това помага за постигането на далеч по-сериозна линейна скорост. Той имаше страхотен сервис в юношеските си години, който обаче някак поизгуби, само че в момента отново е на познатото ниво.

За характера и основните качества на Карацев

-По природа той е много срамежлив човек и мрази всякаква показност. Тази му особеност съществува от най-ранна детска възраст, като единствено екипът му дава информация за последните новини около него. На корта обаче виждаме съвсем различен човек. Главното качество на Аслан е неговата борбеност, която го превръща в същински лъв, когато стъпи на игрището.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Бившият треньор на Карацев: Той е много свит в живота, но на корта става като лъв Калоян Соколов
Теми:  
atp | аслан карацев | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook