BJK Cup: Радост за Швейцария след драма срещу Чехия в Прага; Австралия допълни топ 4

от в 01:54 на 05.11.2021
Владислав Риждов

Отборната надпревара при дамите, Billie Jean King Cup, навлезе в решителната си фаза, след като във вчерашния ден станаха ясни и последните два отбора, които оформиха полуфиналите в турнира, който се провежда в Прага, Чехия.

В последва среща от група В Австралия се изправи срещу Беларус. Австралийките се нуждаеха само от победа, за да гарантират продължаването си към полуфиналите, докато при евентуална за състава на Беларус, към заключителната фаза щеше да се класира отбора на Белгия. Австралийските състезателки обаче показаха хладнокръвна игра и не допуснаха изненада, надделявайки с 2:1 победи. В мачовете на сингъл Сторм Сандърс даде аванс на родината си след само час и 3 минути престой на корта. Световната №131 спечели уверено битката срещу беларускинята Юлия Хатука с 6:3 6:3, доближавайки отбора си на крачка от крайния успех. 

Айла Томлянович направи своя дебют в надпреварата, изправяйки се срещу 88-та в света - Александра Саснович. Саснович, която наскоро победи последователно Ема Радукану и Симона Халеп, измъкна на сметката си оспорвана първа част, за да запази надеждите на отбора си за успех. В последвалите два сета обаче Томлянович бе по-стабилната от двете и показа добър тенис, като по този начин подпечата продължаването на Австралия към финалната четворка. Състезателките на Беларус все пак завършиха участието си в турнира по позитивен начин. Лидия Моразова и Александра Саснович не дадоха сет на Оливия Гадецки и Елен Перес, записвайки почетна точка до името на родината си.

В един от най-интригуващите сблъсъци до момента, съставите на Швейцария и  Чехия се изправиха едни срещу други в спор за първото място в група D. Първи на корта излязоха Маркета Вондрушова и Виктория Голубич. Сребърната медалистка от Токио бързо накара феновете в залата да ликуват, след като световната №35 надделя рутинно над намиращата се десет позиции по-надолу швейцарка.

Окрилени от преднината, която Вондрушова бе дала на своя отбор, чехкините можеха още в следващия мач да се окажат полуфиналистки. Барбора Крейчикова и Белинда Бенчич демонстрираха високи нива на тенис, но световната номер 17 бе по-категорична във важните моменти и пречупи шампионката от Ролан Гарос в два сета - 7:6(2) 6:4. В мача на двойки надеждите на двете държави бяха насочени към Луси Храдецка и Катерина Синиакова от страната на домакините, които трябваше да премерят сили с Белинда Бенчич и Жил Тайхман. Изненадващо или не, по-опитният тандем не успя да се справи с очакванията. Бенчич и Тайхман бяха по стабилни от основната линия, а на мрежата демонстрираха прецизни и безгрешни отигравания, за да изпратят страната си напред към 1/2-финалите.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
BJK Cup: Радост за Швейцария след драма срещу Чехия в Прага; Австралия допълни топ 4 Владислав Риждов
Теми:  
billie jean king cup | billie jean king cup finals | барбора крейчикова | белинда бенчич | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook