"Благодаря на Господ, че отново мога да се състезавам": Кузманов се завърна с 1/4-финал в Астана

от в 12:46 на 18.07.2024
Калоян Соколов

Димитър Кузманов се класира за своя трети Чаланджър 1/4-финал от началото на годината. Българинът има много тежък сезон до този момент, като изпадна от топ 300 на света за пръв път от 2020-та година насам. Мико беше допуснал поражения на старта в последните си две турнирни участия, като от месец насам отказваше турнир след турнир и сподели в социалните медии как би искал да се откъсне от всичко за известен период от време.

"Благодаря на Господ, че отново мога да се състезавам" гласеше последното "story" в Instagram на третата ни ракета, което той публикува след победата му на старта в Астана от онзи ден с 6:1 7:6(6) над австралиеца Мойрани Бузига (световен номер 564). Днес пловдивчанинът постигна втора поредна победа в столицата на Казахстан, надигравайки младата руска надежда Егор Агафонов (световен номер 558) в драматична 3-сетова битка - 4:6 6:4 7:6(5) за 2 часа и 37 минути игрово време.

Така третият поставен се класира за финалната осмица, а там го очаква далеч по-сериозно изпитание, тъй като ще премери сили с Евгени Донской, който е бивш номер 65 и може да се похвали с победа над самия Роджър Федерер и то точно на турнира в Дубай през 2017-та, когато Маестрото тъкмо беше спечелил титлата на Аустрелиън Оупън.

Мачът започна добре за Кузманов и той бързо взе аванс от 3:1, но впоследствие загуби 5 от следващите 6 гейма и така отстъпи в първия сет, въпреки че разполагаше с три поредни брейкбола при 5:4 в полза на 21-годишния руснак.

Родният ни представител се откъсна рано напред и във втората част и поддържаше преднината си до 5:2, когато изведнъж последва сериозен спад в неговата игра и Агафонов върна пробива в последния възможен момент. Българинът този път съумя да отреагира веднага на предизвикателството и не позволи на своя съперник да изравни за 5:5, реализирайки решителен брейк за изхода на частта.

Финалният сет протичаше без шансове за посрещачите, докато не се стигна до 6:5 в полза на нашия сънародник, който тогава имаше два поредни мачбола, но ги пропиля и се стигна до тайбрек. Там Кузманов се изстреля веднага напред в точките имаше 3 последователни мачбола при 6:3 в своя полза, като се възползва от единствения на собствения си сервис и така продължи към 1/4-финалите на надпреварата на твърди кортове.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
"Благодаря на Господ, че отново мога да се състезавам": Кузманов се завърна с 1/4-финал в Астана Калоян Соколов
Теми:  
бгтенис | димитър кузманов | Обзори | Чаланджъри

Коментари





Следвайте ни в Facebook