Блестящ Карацев шокира Джокович и го изхвърли от турнира в Белград след тричасов трилър!

от в 23:11 на 24.04.2021
Мирела Николова

Новак Джокович се сбогува с надеждите си за трофей на родна земя, след като претърпя трисетово поражение от световния №28 Аслан Карацев. Руснакът показа изумително високо ниво на игра през цялото време и заслужено елиминира местния любимец със 7:5 4:6 6:4 в истински тенис трилър, продължил близо 3 часа и половина. Джокович пропусна цели 23 брейкбола в хода на мача, което изигра огромна роля върху развоя на двубоя. 

Световният №1 постави отлично начало на срещата, като ударите му се характеризираха със страхотна дълбочина и перфектна насоченост. На съвсем противоположния полюс обаче беше Карацев, който сякаш не успяваше да се нагласи добре към топката и допускаше редица непредизвикани грешки, които му костваха пробив и изоставане с 0:3. След първата почивка обаче двамата тенисисти размениха ролите си и Новак стана този, който не намираше добър баланс при контакта си с топката, и неточностите от ракетата му валяха един след друг. Руснакът съумя да се възползва по най-добрия начин от спада в концентрацията на съперника и върна допуснатия по-рано брейк, след което изцяло заличи пасива си - 3:3.

Проблемите за Джокович продължиха и в прословутия седми гейм, когато трябваше да спасява нов брейкбол, след което на свой ред се добра до скрит сетбол в подаването на опонента си, но бе лишен от възможността да го материализира заради перфектно изпълнен сервис от страна на Аслан. Последваха силни минути за руснака, който започна да намира топката изключително чисто и да изостря ударите си както от форхенд, така и от бекхенд. Това оказа своето влияние върху играта на Ноле, чиито пропуски отново зачестиха и резултираха в инкасирането на късен пробив. 

Топ поставеният показа, че не е готов да се предаде лесно и стабилизира представянето си от основната линия, за да осъществи моментален рибрейк. Нова порция грешки от ракетата му обаче отново поднесоха инициативата в сета на Карацев, който си бе взел необходимите поуки отпреди минути и не позволи да се стигне до ново изравняване на резултата, затваряйки частта в своя полза.

Представянето на Карацев в откриващите минути на втория сет бе далеч от това, което го изведе до успеха в първия, и той пак се оказа изоставащ с ранен брейк. Руснакът побърза да направи нужните подобрения в играта си, което незабавно се отрази на качеството на играта. Двамата състезатели демонстрираха солиден тенис от основната линия, а продължителните разигравания изобилстваха. По-ниско ранкираният тенисист нямаше затруднения да остане равностоен на именития си опонент и дори в голяма част от точките той бе този, който излизаше победител. 

Карацев съумя да върне пробива, след което, макар че Ноле на 3 пъти имаше шанс да осъществи нов такъв, представителят на Русия демонстрира невероятно хладнокръвие и възстанови паритета за 2:2. Нов момент на колебание от страна на фаворита, придружен с 2 последователни двойни грешки, помогна на Аслан отново да пробие и да се откъсне напред в резултата.

Изоставайки с 2:4, сърбинът значително повиши интензитета в играта си и все повече започна да се доближава до нивото, на което сме свикнали да го виждаме. Неговите удари попадаха в близост до линиите, а уинърите също не бяха рядкост, за сметка на пропуските, които тотално изчезнаха. Феноменалното представяне на световния №1 даде своите плодове и той влезе в невероятна серия от 4 поредни спечелени гейма, благодарение на която паритетът в отделните части бе възстановен.

Двамата тенисисти бяха запазили най-доброто за последния сет, когато станахме свидетели на отигравания от най-висока класа. В петия гейм водачът в ранглистата бе подложен на невъобразимо труден тест, тъй като се оказа изоставащ с 0:40 на свой сервис, но точно тогава той съумя да се мобилизира и да изстиска максималното от началния си удар, за да опази подаването си.

Джокович се възползва от подема в играта си в тези минути и благодарение на невероятната дълбочина на ударите си предизвикваше неточности от ракетата на противника, които бяха причината Новак да достигне до цели 4 възможности за пробив. Руснакът обаче за пореден път демонстрира пословична психическа устойчивост и издържа на напрежението, спасявайки се от инкасирането на пробив.

Сърбинът все по-рядко издържаше на мощта на руснака и търсеше всякакви начини да парира атаките му, включително и разнообразяване на играта с къси топки. Това обаче не се оказа правилният прийом за Новак, който в Тилдъновия гейм направи два неуспешни опита да привика съперника си на мрежата, които в комбинация с непредизвикани грешки дадоха шанс на световния №28 да нанесе съкрушителен удар върху противника си, осъществявайки решителен за изхода на мача пробив. Оттук насетне Карацев нямаше никакви проблеми да затвори сблъсъка в своя полза, постигайки най-голямата победа в кариерата си!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Блестящ Карацев шокира Джокович и го изхвърли от турнира в Белград след тричасов трилър! Мирела Николова
Теми:  
atp | аслан карацев | белград | новак джокович | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook