Близо 24 часа след старта на мача: Тийм обърна шампиона от Sofia Open и е сред топ 8 в Мюнхен

от в 16:02 на 21.04.2023
Мартин Петков

С началото на клей сезона Доминик Тийм нагледно успя да подобри представянето си, като спря черната си серия от поражения и дори намери място на четвъртфиналите в Ещорил. Последва нов успех за австриеца при участието му на Мастърса в Монте Карло, където впоследствие беше спрян от бъдещия подгласник Холгер Руне, преди през настоящата седмица да се включи на АТР 250 турнира в Мюнхен.

Бившият шампион от US Open стартира кампанията си в Бавария с наглед лесно дошла победа срещу Констант Лестиен, след като французинът се отказа при само един изигран сет, което означаваше нов осминафинал за някогашния номер три и среща с носителя на титлата от Sofia Open - Марк-Андреа Хюслер. Сблъсъкът между двамата започна още през вчерашния ден, ала поради тъмнина, непозволяваща да се играе тенис, мачът беше прекратен при 7:5 3:3 в полза на швейцареца, който при доиграването днес, близо 20 часа по-късно, претърпя пълен обрат и Тийм триумфира с крайния успех - 5:7 6:4 6:4. По този начин световният номер 101 се класира за втория си четвъртфинал в последните си три надпревари и по-късно днес отново ще излезе на корта в Мюнхен, но този път срещу втория поставен в схемата - Тейлър Фриц.

В началото на двубоя Тийм изпитваше известни колебания в играта си, като бъркаше често в отиграванията си и дори пръв трябваше да отразява брейкбол. Австриецът не трепна пред опасността, като използва момента, за да покачи равнището си и влезе в подем, по време на който на свой ред разполагаше с цели три възможности да причисли съперниковото подаване към актива, ала доброто сервиране на Хюслер проличаваше в тези ситуации. С настъпването на заключителните минути в сета левичарят се чувстваше все по-добре на корта и продуцираше солиден брой завършващи удари, което му позволи да наложи натиск над сервиса на именития си противник и посредством решителен пробив в последния възможен момент излезе напред в общия резултат на сблъсъка.

На старта на втората част "Доминатора" загатна, че все още не е казал последната си дума в мача, като видимо стана по-солиден при размените от основната линия и макар да пропусна нови два брейкбола, то игровият му превес се усещаше. В този момент обаче устремът на бившия номер три беше овладян, след като двубоят трябваше да бъде прекратен поради тъмнина. Завърнали се на корта през днешния ден при резултат 3:3, двамата състезатели продължиха в русло сякаш изобщо не са спирали и с достигането на десетия гейм Тийм най-сетне осъществи така бленувания си дебютен пробив в сблъсъка, донесъл му и успеха във втория сет.

Подемът на носителя на един "мейджър" трофей продължи и с настъпването на решителната трета част, когато засвидетелства безспорната класа на бекхенда си в офанзивен план и отмъкна подаването на световния номер 63. Шампионът от Sofia Open обаче на свой ред не беше готов да се предаде без битка и светкавично отговори на предизвикателството, като демонстрира уменията си в близост до мрежата и осъществи рибрейк. Впоследствие сервиращите наложиха до известна степен своята доминация, преди по примера от втория сет, с достигането на десетия гейм Тийм да смени на следващата предавка, като спечели четири поредни точки на ретур и подпечата победата си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Близо 24 часа след старта на мача: Тийм обърна шампиона от Sofia Open и е сред топ 8 в Мюнхен Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | Марк-Андреа Хюслер | мюнхен

Коментари





Следвайте ни в Facebook