Борбен Андреев надви играч от топ 100 и очаква Тийм на четвъртфиналите в Рен

от в 17:32 на 15.09.2022
Мартин Петков

Адриан Андреев преди броени дни получи "уайлд кард" за участие в квалификациите на тазгодишния Sofia Open и през тази седмица започна своеобразната си подготовка за надпреварата в столицата ни, като се включи на Чаланджъра в Рен, където в схемата още намираме играчи от ранга на Доминик Тийм, Юго Умбер и Беноа Пер. Българинът откри победоносно кампанията си във френския град и си осигури още във втория кръг на състезанието да премери сили със световния номер 95 Уго Грение, като родният талант ни направи свидетели на сензационен успех и осъществи фамозен обрат, за да надделее над третия поставен в турнира след близо 3-часова битка - 4:6 6:3 7:6(4). По този начин софиянецът записва своята втора победа в кариерата над представител на световния топ 100 и на 1/4-финалите очаква да срещне бившия шампион от Шлема и някогашен номер три - Доминик Тийм, който пък ще се изправи срещу изненадата на тревния сезон в лицето на Райън Пенистън.

Началото на двубоя се оказа повече от пагубно за Ади и той губеше огромен брой от разиграните точки на негово подаване, докато изпитваше затруднение с това да намира чисто топката, а опитният французин това и чакаше, за да се откъсне с два пробива аванс - 3:0. Третата ни ракета постепенно с течение на времето обаче привикна към стила на по-високоранкирания си съперник и благодарение на устойчивостта си пред мощните атаки, неколкократно разполагаше с брейкболи, от които реализира последния такъв и редуцира значително пасива си до само един гейм разлика. Грение, за наше съжаление, точно в този момент демонстрира безупречност на начален удар и показа, че титлата му отпреди седмица на Чаланджъра в Каси не е случайна и излезе напред в общия резултат.

При старта на втората част получил нужния импулс в представянето си и видимо вдъхновен от силния си завършек на откриващия сет, световният номер 95 изправи нашенеца до стената, ала Ади получи удобна топка за атака и спаси брейкбол, за да остане равностоен на случващото се. Последваха моменти на нулев риск в изявите на сервис за всеки от двамата състезатели, но наглед именно тази вглъбеност в собствените подавания изигра лоша шега на третия поставен, който под признаците на нервността се пречупи, докато Андреев беше повече от безкомпромисен пред шанса му за пробив в осмия гейм и не след дълго равенство в отделните части освети таблото.

В заключителния трети сет статуквото, което се създаде по-рано в мача, сервиращите да са в ролята на доминанти се запази и подаванията скоростно се трупаха в активите на изпълняващите ги. И както по всички личеше, че интригата на практика липсва в някои мигове, българинът и световен номер 331 намери пробойните при начален удар на домакинския представител и видяхме изненадващи комбинации включващи излизания на мрежата, за да пробие наглед решително за 5:4. Точно тогава обаче спад в сервиса на софиянеца и отсъствие на първото му подаване означаваха последни възможности за Грение в срещата, който доказа статута си на тенисист от първите сто на света и реализира рибрейк, преди броени минути по-късно да спаси брейкболи, предизвиквайки изиграването на тайбрек.

В дългия гейм Ади пръв рискува и ознаменува смелите си действия за атака от основната линия с минипробив, който поддържаше и се радваше на превес от 4:2 при смяната на полетата. Андреев мигновено загуби подаването си от ответната страна на мрежата, но безгрешност при играта му на ретур, която впоследствие се оказа от ключово значение, му позволи да причисли двата сервиса на световния номер 95 към сметката си и с втория си мачбол сложи точка на спора, постигайки една от най-добрите си победи в кариерата досега.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбен Андреев надви играч от топ 100 и очаква Тийм на четвъртфиналите в Рен Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан андреев | бг тенис | бгтенис | уго грение | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook