Борба до последно: Надал пречупи Шаповалов в петсетова драма и е полуфиналист на АО!

от в 09:38 на 25.01.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал продължава да изглежда все по-добре с всеки изминал мач на тазгодишния Аустрелиън Оупън и днес показа най-силня си тенис от началото на новия сезон, за да сломи устойчивата съпротива на младия Денис Шаповалов. Двамата изнесоха много качествена битка, която предложи множество обрати и канадецът не беше далеч от осъществяването на пълен обрат, но накрая опитът надделя над младостта и бившият шампион триумфира - 6:3 6:4 4:6 3:6 6:3. Така ибериецът си гарантира място във финалната четворка на надпреварата, където му предстои да премери сили с един измежду Матео Беретини и Гаел Монфис.

Младокът влезе прекалено пренавит в срещата и непрекъснато прибързваше в опитите си да бъде агресивен, а грешките му се множаха с изключително бързи темпове. Надал пък просто се стремеше да държи топката в корта и изчакваше неизменно идващата неточност от другата страна на мрежата, за да осъществи пробив на нула и впоследствие Матадора с лекота изведе първата част до успешна за себе си развръзка.

Шаповалов показа далеч по-солиден тенис във втория сет, като вече стоеше равностойно в продължителните размени и изчакваше точните моменти за атака. 20-кратният шампион от Шлема трябваше непрекъснато да отразява ретури, които се приземяваха право в краката му, само че испанецът демонстрира завидна устойчивост и реализира брейк в осмия гейм, за да си осигури аванс от 2:0 в отделните части.

Последва известно отпускане в действията на манакореца, който сякаш изглеждаше отписал шансовете на опонента си за обрат и лежерното му отношение беше наказано от канадеца, чиито мълниеносни удари бяха абсолютно невъзможни за отразяване. Световният номер 5 все пак се бореше с всички сили и отрази две поредни точки за пробив пред по-нискоранкирания играч, ала Шаповалов скоро се сдоби с нови такива и този път беше абсолютно безпощаден, осигурявайки си успеха в третия сет.

Подемът в действията на Шапо продължи с пълни сили, като световният номер 14 не се свенеше да вкара в употреба любимия си бекхенд с отскок и Надал беше изтласкан все по-далеч зад основната линия. Играта се водеше изцяло от шампиона на ATP Cup, а Рафа позагуби от характерната си енергичност. Канадецът редовно предприемаше акции към мрежата и беше възнаграден за смелостта си, тъй като получи възможност да сервира за пълно изравняване в резултата. Тогава нещата можеха да се объркат сериозно за него, защото се стигна до 15:40, но младокът отговори с директна точка от сервис и форхенд уинър, които го задържаха в гейма и скоро пълният паритет беше налице.

Петият сет стартира кошмарно за Надал, след като той допусна две двойни грешки и Шаповалов се сдоби с брейкбол, Най-после началният удар на испанеца се задейства и това му позволи да се измъкне от трудното положение. Този момент пък изцяло промени хода на срещата, имайки предвид поредицата сбъркани форхенди на 14-тия в света, които изведоха Матадора до три пореди точки за пробив, а ветеранът нямаше намерение да повтаря грешката на съперника си и веднага отне противниковия сервис.

Шаповалов обаче беше далеч от идеята да се откаже и веднага можеше да отвърне с рибрейк, само че неговите ретури му изневериха в най-неподходящото време и изведнъж бившият номер едно се откъсна напред с 3:0 гейма. 22-годишният играч все пак не позволи да натрупа прекалено сериозен пасив и най-после се разписа в резултата, само че динимиката в първото подаване на Рафа се завърна и шестият поставен се доближи максимално до победата при 5:2 в своя полза.

До изненади пък не се стигна и 20-кратният шампион от Шлема не трепна при затварянето на мача, преодолявайки най-трудното си изпитание досега в турнира и запази шансовете си за рекордна "мейджър" титла жива!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борба до последно: Надал пречупи Шаповалов в петсетова драма и е полуфиналист на АО! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън | денис шаповалов | Обзори | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook