Борбен Анди Мъри обърна Йошихито Нишиока в епичен петсетов сблъсък

от в 23:58 на 01.09.2020
Петър Колев


Анди Мъри намери своето място във втория кръг на US Open след епичен петсетов сблъсък с японеца Йошихито Нишиока. Това е десетият случай в кариерата на британеца, в който той обръща мач от 0:2 до 3:2 сета. С днешния си успех бившият световен №1 реализира първа победа на турнир от Големия шлем от US Open 2018 г. В следващия кръг шотландецът ще срещне победителя от мача между Феликс Оже-Алиасим и Тиаго Монтейро.

Мачът започна колебливо за сервиращите, които не успяваха да си възползват от помощта на първите си сервиси. 24-годишният японец показа характер във втория гейм, спасявайки две точки за пробив и изравнявайки резултата на 2:2. Непредизвиканите грешки на Мъри, съчетани с дълбоките ретури на Нишиока, позволиха на световния №49 да бъде първият тенисист, осъществил пробив в мача. До края на сета бившият световен №1 не успя да бъде конкурентен от ретур и така японецът поведе в отделните части след 6:4.



Сривът в играта на разконцентрирания Мъри продължи и в началото на втората част, когато той не успяваше да намира очертанията на корта. Нишиока се възползва от колебливата игра на своя съперник и набързо осъществи два пробива, повеждайки с 4:0. Въпреки Сизифовия труд, който британецът положи, за да спечели първото си подаване за частта и да върне един от пробивите, Нишиока остана максимално фокусиран и не допусна обрат в сета. След малко повече от час игра японецът увеличи преднината си на 2:0  след още един сет с резултат 6:4.



Пореден слаб сервис гейм на Мъри подари ранен пробив за Нишиока и сякаш надеждите му за класиране във втория кръг на надпреварата се изпариха. Въпреки това британецът за пореден път показа шампионския си характер и продължи да се бори. Той дочака момента, в който японецът най-накрая смъкна нивото - Нишиока изигра най-слабия си гейм от началото на срещата и инкасира пробив, позволявайки на Мъри да достигне до перитет в геймовете. Последва тайбрек, в който британецът беше по-стабилен и в крайна сметка намали изоставането си в отделните части - 7:6(5).



Четвъртият сет не предложи пробиви. Докато Нишиока не позволи на съперника си да достигне до брейк бол и максимално го затрудняваше от сервис, то световният №115 изпитваше колебания и често трябваше да се изправя срещу точки за пробив. Японецът достигна до петата си възможност за брейк, придобиваща статута на мач пойнт, в единадесетия гейм, но не успя да влезе в разиграване. "Шотландският боец" отново показа желанието си за победа, измъквайки гейма и достигайки до втори пореден тайбрек. Там той показа един изключително агресивен тенис, който не позволи на Нишиока бъде конкурентен в разиграванията. Така след близо четири часа игра на корта Анди Мъри вкара мача в пети решителен сет - 7:6(4).



Британецът не допусна ранен пробив в началото на петата част, спасявайки точка за пробив още в първото си подаване. Тъкмо когато изглеждаше, че Мъри поема контрол над мача, той допусна куп непредизвикани грешки и загуби подаването си в петия гейм. От своя страна в следващия гейм Нишиока върна услугата, изигравайки слаб сервис гейм и инкасирайки моментален рибрейк. С напредването на мача японецът ставаше все по-пасивен, а британецът все по-настървен към крайната победа. След като измъкна труден сервис гейм, Мъри изигра изключително агресивен гейм от ретур, с който осъществи решаващ пробив и така затвори срещата след четири часа и 40 минути игра на корта за крайното 4:6 4:6 7:6(5) 7:6(4) 6:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбен Анди Мъри обърна Йошихито Нишиока в епичен петсетов сблъсък Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook