Борбен Андреев остана на косъм от нов топ 100 успех, но отстъпи в поредна 3-часова драма в Шчечин

от в 18:23 на 15.09.2023
Мартин Петков

Адриан Андреев не съумя да продължи победния си ход на Чаланджъра в Шченин и остана на една крачка разстояние от първия си полуфинал за годината, отпадайки във фазата на топ 8. Българинът, който в хода на седмицата вече триумфира в две тричасови битки на кортовете в полския град, видимо се чувстваше не напълно възстановен физически за днешната си хватка и макар да се раздаде не на сто, а на двеста процента, то инкасира поражение от четвъртия поставен Александър Шевченко (световен номер 86) след точно 3 астрономически часа игра - 3:6 7:5 5:7. Самият турнир обаче се оказа повече от положителен за Ади, който благодарение на силното си представяне, както и победата над друг топ 100 представител в лицето на Юго Гастон, си гарантира изкачване в класацията на АТР и от понеделник ще се поздрави с ново рекордно класиране в подреждането.

Началото на двубоя изглеждаше изключително оптимистично за третата ни ракета, след като той ръководеше продължителните размени от дъното на корта и още при дебютното подаване на руснака достигна до два брейкбола, ала пропусна възможността си да ги материализира и Шевченко на бърза ръка усвои придобития импулс, за да поведе с пробив. Ответната реакция на Андреев заслужаваше аплаузи, предвид факта че нашето момче вдигна значително оборотите и агресията в ударите си, което го изведе до светкавичен рибрейк, като в следващите минути световният номер 186 демонстрира здрави нерви и се завърна от 0:40, възстановявайки паритета в статуквото - 2:2.

Оттам насетне интензивността в разиграванията се покачи и това се оказа пагубно за Андреев, който макар и да използва правото си за медицински таймаут след края на седмия гейм, то нагледно не се намираше в оптималното си физическо състояние и скоропостижно четвъртият поставен осъществи ключов пробив, донесъл му успеха в откриващия сет.

На старта на втората част проблемите за родния ни представител продължиха и той се раздели с началния си удар, но мигновено загатна, че все още не е казал последната си дума в мача и засвидетелства страхотни умения в офанзивния вал на играта си, за да откликне на предизвикателството с бърз рибрейк. Стореното обаче далеч нямаше необходимата стойност за Ади, след като руснакът видимо удължаваше разиграванията, повишавайки интензитета в тях, което му донесе нов пробив в актива и възможност за дублиране на неговата преднина. Изправен до стената, българинът спаси брейкбол и оцеля, с което съумя да наруши ритъма на противника и мигновено поднови равенството в резултата, но само за да проследим поредната наказателна акция на Шевченко на ретур и рибрейкът беше факт. 

В следващите минути Андреев хвърли всички сили в търсенето на нов пробив и макар да пропусна шанса си при 30:40 в осмия гейм, когато изостана с 3:5, то остана верен на играта си и взе своето в последния възможен момент, за да навакса пасива си. Своеобразното геройство на българина пък безспорно му вдигна огромна доза вдъхновение и самочувствие, като той заигра на върха на способностите си и спечели осем от следващите девет точки в мача, при което с пробив на нула избегна тайбрека и прати сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителният трети сет пък започна с до известна степен доминация от страна на родния ни представител, който дирижираше събитията на корта и получил мотивация от възхода в представянето си, достигна до два брейкбола в шестия гейм. Именно това се превърна в преломният момент на двубоя, след като Ади не съумя да оползотвори възможностите си и руснакът придоби инициативата в разиграванията, при което грешките от ракетата на световния номер 186 зачестиха, за да станем свидетели на пробив в сметката на четвъртия поставен.

Впоследствие Андреев заложи изцяло на атаката и имаше купища шансове да сътвори рибрейк, но Шевченко отрази пет брейкбола и получил необходимата доза увереност, си гарантира мачбол на собствен сервис, ала подобно на видяното отпреди повече от час време, то третата ни ракета демонстрира несломим дух и оцеля след серия от печеливши комбинации - 5:5. Застанал на начален удар, за да си гарантира влизането в минимум тайбрек, българинът наглед "прегоря" психически и сбърка поредица от топки, преди да сгреши смач, с което предаде подаването си в актива на световния номер 86, който от третия си опит да сервира за победата, се справи отлично и узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбен Андреев остана на косъм от нов топ 100 успех, но отстъпи в поредна 3-часова драма в Шчечин Мартин Петков
Теми:  
адриан андреев | александър шевченко | бгтенис | Чаланджър

Коментари




Следвайте ни в Facebook