Борбена Томова се представи достойно, но малко не ѝ достигна на старта в Дубай

от в 21:42 на 08.03.2021
Мирела Николова

Втората ракета на България при жените Виктория Томова беше близо до това да поднесе изненада на старта на надпреварата от категория WTA 1000 в Дубай, но малко не ѝ достигна да елиминира световната №18 Елизе Мертенс. Софиянката даде най-доброто от себе си на корта, но силите ѝ стигнаха само за един сет срещу десетата поставена и нашето момиче напусна турнира след 6:4 2:6 4:6. Въпреки че загуби във втория кръг на квалификациите, Вики влезе като "щастлива губеща" в основната схема на мястото на отказалата се минути преди мача си Фиона Феро. Този мач обаче определено е крачка в правилната посока за родната ни представителка и се надяваме все по-често да я виждаме на надпревари от подобен ранг.

Българката влезе в мача мотивирана и изцяло освободена от всякакво напрежение, което ѝ даваше необходимата свобода при ударите и тя успяваше да бъде конкурентна на съперничката си. Макар в началните минути Мертенс на 2 пъти да повеждаше в резултата след пробив, нашето момиче намираше начин да реализира моментален рибрейк, за да остане в битката за сета.

Вики почти не отстъпваше от основната линия, което ѝ даваше огромно преимущество в дългите разигравания от дъното на корта. Пласирайки множество високоскоростни удари дълбоко в половината на белгийката, Томова притисна максимално своята опонентка и в самия край на частта се сдоби с 4 сетбола, едва след последния от които осъществи ключов пробив в титаничен гейм, продължил близо 15 минути, за да излезе с едни гърди напред в общия резултат.

Вторият сет не започна по най-добрия начин за Вики и тя допусна брейк още в откриващото си подаване, който този път бе затвърден от белгийката. Това даде нужното самочувствие на Мертенс, която все по-често навлизаше в корта, за да завърши с мощен форхенд по диагонала. Родната ни представителка не успяваше да устои на високото темпо, налагано от фаворитката в двубоя, което доведе до изиграването на трета решителна част.

В нея втората ни ракета стартира колебливо и отново бе пробита още в първото си подаване, но нова офанзива от нейна страна и редица удари, кацнали точно на линиите, ѝ помогнаха веднага да осъществи рибрейк. С напредването на сета световната №18 започна много методично да изтласква противничката си от корта, предизвиквайки грешки от ракетата ѝ, за да си спечели ценна преднина от пробив аванс. Вики продължи да се бори за спечелването на всяка точка и умело дочакваше грешка от белгийката, чието ниво на игра драстично спадна в края на частта, и нашето момиче сграбчи още първата появила се възможност за завръщане. Това обаче не бе краят за Мертенс, която показа характер и осъществи нов пробив, който бе и решаващ за изхода на сблъсъка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбена Томова се представи достойно, но малко не ѝ достигна на старта в Дубай Мирела Николова
Теми:  
wta | бгтенис | виктория томова | елизе мертенс | тенис бг виктория томова | тенис турнир в дубай - жени

Коментари





Следвайте ни в Facebook