Броячът спря на 16: Феноменален Руне разгроми Алиасим и ще играе на дебютен Мастърс финал!

от в 16:38 на 05.11.2022
Мартин Петков

Феликс Оже-Алиасим и Холгер Руне категорично могат да бъдат определени като двамата състезатели в АТР Тура, които прогресираха най-много с изявите си през последния месец на надпреварите в зала, след като канадецът се намира в серия от 16 поредни победи, по време на която завоюва три трофея, докато 19-годишният талант в този период игра три финала, от които спечели един - този в Стокхолм. Двамата видни представители на следващата генерация в тениса, при това родени през настоящия век, продължиха невероятната си форма и на заключителния Мастърс 1000 турнир за сезона в Париж, където през днешния ден се изправиха във фазата на полуфиналите в повторение на финала си отпреди седмица в Базел, когато световният номер 8 надделя в два сета и завоюва отличието при първата им официална среща на ниво АТР.

Сблъсъкът във френската столица обаче ни предостави още по-добър поглед върху огромния потенциал на скандинавеца, към чийто екип наскоро се присъедини навярно най-авторитетният тенис треньор - Патрик Муратоглу, и резултатите не закъсняха. Руне още на старта на състезанието в зала "Берси" премина труден тест в лицето на Стан Вавринка, когато му се наложи да спаси три мачбола, преди впоследствие да постигне последователни победи над трима топ 10 представители - Хуберт Хуркач, Андрей Рубльов и световния номер едно Карлос Алкарас, за да може през днешния ден да се поздрави с четвърта такава, след като спрямо страхотната серия на Оже-Алиасим в оспорван сблъсък, продължил час и 27 минути - 6:4 6:2. С поредния си сензационен триумф тийнейджърът се класира за финала на Мастърса в Париж, негов дебютен на подобно равнище, където ще спори за титлата и място в топ 10 на класацията на АТР срещу победителя измежду Новак Джокович и Стефанос Циципас, които оформиха бляскав полуфинал в долната половина на турнира.

Канадецът опитваше още от първата точка в двубоя да се нагърбва с инициативата в разиграванията, търсейки бърза развръзка на събитията с печеливш удар, ала именно това желание му изигра лоша шега и той изпрати ужасен гейм на начален удар с четири непредизвикани грешки, с което предаде подаването си в актива на световния номер 18. Датчанинът почувства вдъхновение от блестящия си старт на срещата и със завидно самочувствие провеждаше своите акции в атакуващ план, впечатление при които правеше остротата му от бекхенд страната, където шампионът от Базел неизменно срещаше трудности и често бъркаше. Скандинавецът освен това неведнъж вече ни доказа и на какво ниво е развил сервиса си, като вкара 89% от първите си подавания в сета и напълно закономерно го записа на сметката си, без да допуска каквито и да е колебания в откриващата фаза на мача.

Началото на втората част се оказа аналогично с това на двубоя, след като нови самоотвержени действия на Алиасим в търсенето на уинър предизвикаха куп неточности в играта му и на база видяното, последва логичен пробив аванс за датчанина, който единствено се нуждаеше от това да пласира топката в корта, за да спечели точка. Преломният момент на сблъсъка дойде в третия гейм, когато тийнейджърът оцеля в 13-минутна драма срещу канонадата от начален удар на световния номер 8 и реализира втори брейк, за да се откъсне комфортно напред по пътя към място в мача за титлата. Руне затвърди предимството си с безкомпромисно сервиране в идните минути и запази това си равнище до края на срещата, довеждайки събитията до заслужен развой в своя полза, като сложи точка на спора, с което си подпечата участие на финала на Мастърс 1000 турнира в Париж през утрешния ден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Броячът спря на 16: Феноменален Руне разгроми Алиасим и ще играе на дебютен Мастърс финал! Мартин Петков
Теми:  
atp | париж | Париж - Берси | феликс оже-алиасим | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook