Буенос Айрес: Вердаско с първа победа от 8 месеца в Тура; Пер допусна немислим обрат

от в 00:07 на 08.02.2022
Мартин Петков

В откриващ двубой от основната схема на турнира в Буенос Айрес на корта излязоха Беноа Пер и Душан Лайович. Двамата тенисисти определено не показаха най-доброто, на което са способни, ала сърбинът подходи с по-голяма съобразителност във важните мигове, за да се поздрави с успеха след 4:6 6:4 7:6(3), отразявайки три мачбола, за малко над два астрономически часа.

Двубоят стартира с бърза размяна на пробиви, докато двамата съумеят да настроят мерника си на начален удар. Скоро след това криза в играта на Лайович предостави възможност на Пер за реализиране на пробив, той не сбърка и поведе в резултата. Нищо изненадващо не се случи в оставащите минути до края на частта, което допринесе за спечелването на откриващия сет от французина.

В началните минути на втората част се виждаше равнопоставеност на корта. Неизбежният спад в играта на световния номер 50 настъпи в шестия гейм, което донесе пробив аванс на сръбския му колега. Застанал на начален удар, Лайович се пречупи, сервирайки за сета, като предаде подаването си. За негов късмет, Пер му ,,върна жеста", което означаваше, че мачът влиза в решителната си фаза.

Третата част имаше идентично начало с първата, започвайки с размяна на пробиви. Колебливост се виждаше и в двамата тенисисти, грешейки често, като първи съумя да се възползва французинът, печелейки подаването на съперника си. Минути по-късно Пер имаше възможността да сервира за място в следващия кръг, осигури си три последователни мачбола, но изведнъж грешките заваляха, той профука цялото си предимство, което се оказа пагубно за него и паритетът бе възстановен. Веднага на свой ред световният номер 50 реализира нов пробив, с който получи втори шанс да затвори двубоя на собствено подаване, но случилото се минути по-рано се повтори, за да се стигне до закономерен тайбрек. В дългият гейм нервите взеха връх, ала Лайович излезе по-съобразителен в рисковете, които пое, което му донесе победата и място в следващата фаза на турнира.

Минути след победата на Лайович, на корт ,,Гилермо Вилас" предстоеше да видим двубой между двама специалисти на клей. 38-годишният Фернандо Вердаско, вече в края на своята знакова кариера, се изправи срещу боливиеца Уго Делиен. Испанецът беше във водещата роля по време на мача, държейки случващото се под контрол, за да стигне до крайния успех след 6:4 3:6 6:1, записвайки първа победа в Тура от 8 месеца насам.

Вердаско показа по-добро приспособяване към условията в първите минути на мача, което му помогна да реализира ранен брейк. Показващ устойчивост в своите сервис геймове, бившият полуфиналист от Шлема контролираше случващото се, за да се поздрави с първия сет.

Във втората част станахме свидетели на игра без предприемане на излишни рискове от двамата тенисисти, за да се стигне до осмия гейм, когато кризата в играта на носителя на седем трофеи от Тура настъпи, от което боливиецът извлече единствено позитиви, за да реализира ключов пробив. Делиен запази самообладание, сервира безупречно и изравни резултата в отделните части.

Решителният сет стартира силно за световния номер 103, който взе брейк аванс още в първия гейм. Вердаско, попадал в подобна ситуация десетки пъти, абстрахира се от грешките си, реализира рибрейк, като в следващите минути наложи своята доминация на корта и не даде повече гейм на съперника си, за да запише своята 555-та победа в Тура.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Буенос Айрес: Вердаско с първа победа от 8 месеца в Тура; Пер допусна немислим обрат Мартин Петков
Теми:  
atp | атп буенос айрес | беноа пер | душан лайович | уго делиен | фернандо вердаско

Коментари





Следвайте ни в Facebook