Буенос Айрес: Шварцман оцеля в тежка битка и намери място във финалната осмица

от в 05:20 на 11.02.2022
Мартин Петков

Диего Шварцман, познат като един от най-големите клей специалистите в Тура през последните години, излезе на корта в Буенос Айрес за първия си двубой, в опит да защити трофея си от миналата година. От другата страна на мрежата бе младият испанец Жауме Мунар, който е един от първите кадри на ,,Академия Надал".

Срещата се превърна в същинска битка за всяка точка, която включваше изключителна игра в защита придружена с тежки и изморителни разигравания. Двамата тенисисти демонстрираха най-добрите удари от арсенала си, превръщайки мача в абсолютно зрелище за феновете. В крайна сметка по-големия опит се оказа ключов за местния любимец, който под ръкоплясканията на зрителите по трибуните стигна до победата, дошла в двусетов трилър след 7:6(2) 7:6(4) за 2 часа и 23 минути. Така Шварцман достигна до четвъртфиналите, където го чака Франсиско Черундоло, а това ще бъде повторение на финала им в аржентинската столица от миналогодишното издание на надпреварата.

Началните геймове се превърнаха в опознавателни, като никой не искаше да предприема ненужни рискове, рискувайки с непремерени атаки. Останал в изчакваща позиция, Ел Пеке дочака първите по-сериозни неточности в играта на съперника си, реализирайки пробив благодарение на неуспешен опит за къса топка от страна на испанеца. Още в идното си подаване световният номер 15 се оказа под заплаха да изгуби водачеството си, ала добра комбинация му помогна да се спаси. Минути по-късно аржентинецът имаше шанса да сложи точка на спора в първата част, сервирайки за нея, но самоотвержената игра в атака от Мунар му позволи да възстанови паритета, той се възползва и предизвика тайбрек. В дългия гейм нито за момент Шварцман не загуби преднината си, поддържаше по-високо ниво в своите отигравания, за да може след удар в мрежата от испанеца да грабне откриващата част.

Мунар, наглед пречистил главата си от негативните емоции, стартира ударно във втория сет, пробивайки още в първия гейм с трудно изпълнен удар в близост до мрежата. Преднината на световния номер 90 не издържа дълго, като с бекхенд в аут предаде подаването си в актива на своя съперник. Трудностите на начален удар за Мунар не закъсняха, защоти той бе изправен пред брейкболи, които отрази с помощта на добре изпълнени сервиси. Впоследствие испанецът позволи на Шварцман на два пъти да разполага с мачбол, само че Мунар някак неусетно обърна нещата в своя полза и се добра до възможност да сервира за сета, но за негово съжаление публиката оказа влияние върху играта му и той позволи да се стигне рибрейк, което означаваше нов дълъг гейм. Топ поставеният се превърна в абсолютно нов човек в тайбрека, повеждайки с 6:0, което му осигури огромно количество последователни шансове да затвори срещата, за да има пълното спокойствие в играта си и с изящен форхенд ретур прати топката неспасяемо в очертанията на корта, за да се поздрави с успеха под бурните аплодисменти на своите сънародници.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Буенос Айрес: Шварцман оцеля в тежка битка и намери място във финалната осмица Мартин Петков
Теми:  
atp | аржентина | атп буенос айрес | диего шварцман | жауме мунар

Коментари





Следвайте ни в Facebook