България ликува: Григор Димитров сломи Руне в Бризбейн и отново е АТР шампион!

от в 10:44 на 07.01.2024
Мартин Петков

Григор Димитров е големият шампион на АТР 250 турнира в Бризбейн! Родната ни първа ракета изпраща една от най-добрите седмици изобщо в своята кариера, след като демонстрира невероятно тенис равнище в откриващата си надпревара за 2024-та година и ознаменува това си представяне, триумфирайки с първата си АТР титла от ноември 2017-а насам. В спора за отличието в състезанието най-добрият ни тенисист трябваше да се изправи срещу топ поставения в схемата - Холгер Руне, който също така се наслаждава на силен старт на новия сезон, но дори играч от неговия ранг - бивш "Мастърс 1000" шампион и представител на световния топ 10, нямаше никакви аргументи пред класата на Григор и българинът се поздрави с победата в последователни сетове за 2 часа и 17 минути престой на корта - 7:6(5) 6:4.

По този начин Димитров сложи край на "сушата" си в Тура и вдигна първата си купа от тази на АТР Финалите през вече далечната 2017-а година насам, с което си заслужи и изкачване в световната ранглиста, като от утре ще заема позицията на номер 13 в подреждането. Освен всичко, похвален също така за Гришо е и фактът, че той съумя за дебютен път в кариерата си да дублира някой от своите досега спечелени трофеи, триумфирайки в Бризбейн седем лета по-късно след първата си титла, като с това във визитката на българина вече личат цели 9 отличия на ниво АТР, достойно само и единствено за адмирации.

Началото на финалната битка бе напът да се окаже изключително пагубно за най-добрия ни тенисист, който допусна някои известни неточности в първите минути и изостана с 15:40 в дебютното си подаване, ала оттам насетне засвидетелства класата на сервиса си и отстоя своето. Постепенно с развитието на срещата разликата в съотношението на силите ясно се открояваше в полза на първата ни ракета, който бе силно вариативен в подхода си към ударите на датчанина, уповаващи се на чистата мощ, като именно това носеше превес в разиграванията за родния ни представител и той последователно на два пъти достигаше до брейкболи.

Поставен под напрежение, световният номер 8 неизменно намираше най-добрите си първи сервиси, за да оцелее, което му позволи да придобие импулс в представянето си и на свой ред, Руне заплаши подаването на сънародника ни. Тогава обаче Димитров за сетен път в сблъсъка не трепна и със завидно самочувствие проведе поредица от офанзивни акции, завършили с нанасянето на печелившо отиграване, което остави паритета във финала на почит, въпреки че се откриха немалко възможности пред всекиго от двамата топ поставени в турнира - 4:4.

Оттам насетне пък сервиращите съумяха още повече да подобрят качеството на своите подавания и на практика, без да станем свидетели на особено интригуващи моменти в остатъка от частта, бяхме отведени до закономерен тайбрек. В него Григор стартира пламенно със "забиването" на поредния си ас, преди да демонстрира потенциала на бекхенда си в атака, сдобивайки се с минипробив аванс. Последва нова неточност на младежа и преднина от 3:0 точки за българина, когато той своеобразно върна жеста на противника и също инкасира грешки, при което се раздели частично с комфортния си аванс, но оттам насетне зададе твърде високо летвата в миговете си на сервис и остави безмълвен представителя на топ 10, като триумфира в откриващия сет и се доближи на само една крачка разстояние от титлата.

В минутите преди старта на втората част, Руне избра да се прибере до съблекалнята, като с това си действие основно целеше да наруши ритъма, в който се намираше българинът. За играч с рутината на бившия шампион в турнира това обаче далеч не оказа особено влияние върху нивото му на корта и той продължи все така умело да ни демонстрира огромните си технически заложби, докато същевременно скандинавецът изцяло разчиташе на грижата сила в разиграванията и първия сервис, за да остане конкурентноспособен на втория поставен в схемата.

Именно разликата между двамата по отношение на представянето в размените от основната линия и поразяващата ръка на Димитров от бекхенд имаха ключово значение за нашенеца в третия гейм, когато той си осигури купища брейкболи, но самоотвержената игра на Руне, свързана с пласирането на удари максимално в близост до линиите, даде резултат за световния номер 8 и той оцеля в своеобразната битка. Това обаче далеч не сложи край на проблемите за датчанина, след като най-добрият ни тенисист остана психологически освободен и не изпитваше никакви колебания в това да ръководи събитията на корта, като продължи да показва завидна вариативност в продукцията на атаките си, което често оставяше топ поставения в схемата безмълвен и на него му се налагаше да се примири със съдбата си.

Именно в старанието си да промени създалото се статукво в сблъсъка, Руне покачи още повече агресията в ударите си, което се оказа на практика самоубийствен ход и грешките от неговата ракета "заваляха", докато стабилността на световния номер 14 в размените го изведе до пробив аванс в седмия гейм. Насъбрал нужната инерция, Григор бе напът да сложи точка на спора още при идния си гейм на ретур, когато разполагаше с два мачбола, ала датчанинът не се отказа от това да вярва в обрата и заигра на твърде високо равнище, за да оцелее във финала, преди броени минути по-късно българинът да застане на начален удар за победата и без никакви затруднения да узакони огромния си триумф, назовавайки себе си шампион в Бризбейн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
България ликува: Григор Димитров сломи Руне в Бризбейн и отново е АТР шампион! Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | бризбейн | григор | григор димитров | димитров | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook