Българските знаменитости през 2021: Григор Димитров и Цветана Пиронкова сред отличените

от в 16:11 на 22.12.2021
Диана Андреева

През последните няколко години списание Forbes създави редица класации в края на годината, където намират място най-открояващите се българи спрямо техните заслуги и успехи. След като съобщиха имената, заслужили място сред 30-имата най-успели личности под 30 годишна възраст, по-рано тази седмица бяха обявени и "победителите" в най-престижното им подреждане - Топ 70 на българските знаменитости. 

Според критериите на Forbes в класацията на 70-те знаменитости влизат: спортисти, телевизионни водещи и продуценти, актьори и режисьори, музиканти, писатели, модели, инфлуенсъри, които имат присъствие и извън онлайн пространството. Селекцията не включва журналисти, които се занимават с новинарски и публицистични предавания; режисьори и продуценти, които не са активни в медийното пространство; знаменитости, ангажирани пряко с политика. 

В класацията се измерват успехите на известните личности от октомври 2020 до октомври 2021 година, а в тазгодишното подреждане името на най-добрия ни тенисист Григор Димитров отново не отсъства. Освен това, сред изброените знаменитости попадна още Цветана Пиронкова, като ето какво точно са постигнали нашите спортисти в дадения период и какъв е приносът им за обществото: 

"Григор Димитров продължава да е сред най-ярките звезди в спорта." - пишат от списание Forbes. "Тази година той попадна в топ 20 на най-влиятелните спортисти в социални платформи според ежегодната класация на Sports Pro Media. Той държи репутация на един от най-атлетичните и технични играчи в мъжкия тенис. Неговите изпълнения на корта редовно печелят място в различни класации. На корта Димитров стартира годината с нов треньор – 41-годишният аржентинец Данте Ботини, който изведе Кей Нишикори до №4 в света, но серия от контузии възпрепятстваха доброто му представяне през сезона. 

Най-голямата си победа за сезона Димитров постигна едва в края на тура, като елиминира световния №2 и шампион от US Open Даниил Медведев в осминафиналите на Мастърса в Индиън Уелс. С достигането до полуфинала в Индиън Уелс Димитров си гарантира изкачване в световната ранглиста със седем позиции до №21. 

Тенисистът спечели над 1.3 млн. долара през сезона и общо 20 млн. в кариерата си само от наградни фондове, без да се броят договорите му с Wilson, Rolex и Nike, с които е от 12 години. Това лято Димитров основа собствена фондация „Фондация Григор Димитров“ за подпомагане на деца в нужда." - завършва описанието на първата ни ракета при мъжете. 

За Пиронкова в класацията пише: "С участието си на Australian Open  Цветана Пиронкова влезе в топ 10 на активните тенисистки с най-много участия в турнири от Големия шлем – общо 50. Пловдивчанката е девета, и то при положение, че прекара три години в майчинство. Пиронкова попадна в основната схема на „Уимбълдън“, но отпадна в първия кръг. Тя напусна US Open още също в първи кръг след поражение в два сета от Дария Касаткина. 

Преди година US Open бе турнирът, на който Пиронкова направи триумфалното си завръщане на корта след близо тригодишна пауза. Тогава тя достигна до четвъртфинал, а сегашното ранно отпадане доведе и до сериозен спад в световната ранглиста. Тя завърши сезона на 183-то място в класацията на WTA и спечели 260 хил. долара от наградни фондове от общо 5.3 млн. долара в кариерата ѝ."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българските знаменитости през 2021: Григор Димитров и Цветана Пиронкова сред отличените Диана Андреева
Теми:  
forbes | григор | григор димитров | димитров | пиронкова | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook