Българското участие в Париж или какво да очакваме от Цвети Пиронкова?

от в 16:56 на 25.09.2020
Калоян Соколов

По-малко от два дни ни делят от началото на Ролан Гарос, а всички почитатели на спорта у нас се вълнуват от представянето на Цветана Пиронкова. Цвети едва ли ще класира надпреварата във френската столица сред любимите й такива, но тя определено има и своите паметни моменти в турнира. Пловдивчанката осъществи знаменит обрат срещу Агниешка Радванска на осминафиналите през 2016-а, когато българката губеше със сет и 0:3 гейма, само че се възползва от принудителната пауза поради преваляване и впоследствие надигра тогавашната световна номер 2, показвайки тенис от невероятна величина.

Пиронкова несъмнено предпочита тревата, където нейните сечени форхенди карат съперничката често да прикляка при следващото си изпълнение на удар и те със сигурност могат да бъдат класифицирани като полезно оръжие, докато на червена настилка топката се вдига високо от корта, а освен това и времето за реакция е по-голямо, което дава възможност на нейните опонентки безпроблемно да атакуват и експлоатират тази особеност в играта на нашата тенисистка. Цвети също така притежава по-плоски удари, които не са дотолкова ефективни на землената настилка, където топспинът придава още по-висок отскок на топката и именно затова форхендът на българката също се превръща в сериозен дефицит, тъй като много малко състезатели са постигали успехи на червено с подобна плоска игра. В Ню Йорк освен това видяхме как първият сервис на Пиронкова понякога е изключително ефективен и тя дори бе водач в подреждането по този елемент след втория кръг, изпреварвайки имена от ранга на Серина Уилямс и Наоми Осака. На Ролан Гарос нашата представителка едва ли ще може да печели толкова лесни точки след първото си подаване, но началният удар определено е от значение на всяка настилка.

Всичко това обаче остава настрана, когато говорим за Цвети, защото тя показа, че този спорт е много отвъд форхендите и бекхендите. Българката винаги е била една тенис бомба със закъснител и често е избухвала, щом най-малко го очакваш, ала този път надмина дори и себе си, достигайки до четвъртфиналите на US Open след тригодишна пауза поради майчинство. В САЩ пловдивчанката се пребори срещу Гарбинье Мугуруса, която по-рано през сезона игра финал в Мелбърн, както и с талантливата Дона Векич. Съвсем малко пък не достигна на Пиронкова, за да направи суперсензацията срещу живата легенда на спорта - Серина Уилямс. Точно този невероятен характер, непредсказуемост и непримиримост ще бъдат сред основните козове на Пиронкова в Париж, в добавка към безспорните й спортно-технически качества.

Схемата със сигурност можеше да бъде по-благосклонна към родната представителка, която ще открие надпреварата с двубой срещу Андреа Петкович. Германката е първокласна състезателка и бе част от първата десетка на ранглистата, само че контузиите определено оставиха траен отпечатък върху нея, a на Ролан Гарос тя ще запише първо участие в редовна надпревара от близо година насам. След това може да се стигне до реванш с Уилямс, но клеят е възможно най-удачната настилка за такава среща, макар американката да е печелила Купата на мускетарите цели три пъти. Серина никога не е била от най-маневрените тенисистка и разчита на това тя да води разиграванията, но на землените кортове придвижването е ключова съставка за успех, която далеч не е сред силните страни на вече 39-годишната тенисистка. Уилямс и Пиронкова вече са се срещали на Ролан Гарос, като това се случи през 2007-а, когато пловдивчанката отново успя да запише един сет на сметката си.

В заключение мога да кажа, че самото участие на Цвети е достатъчен повод за радост, а най-хубавото е това как вече българката играе изцяло за удоволствие и няма никакво напрежение върху себе си. Самата тя сподели, че тенисът е на второ място за нея и семейството е с приоритет, а дали тази философия ще изведе нашето момиче до челните места в Париж, предстои да разберем. Едно е сигурно, а именно, че с Цветана Пиронкова изненадите винаги дебнат зад ъгъла.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българското участие в Париж или какво да очакваме от Цвети Пиронкова? Калоян Соколов
Теми:  
ролан гарос | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook